“Ово спомен обележје је подигнуто у знак сећања на припаднике немачке заједнице који су у Бачкој Паланци живели између 1764. и 1944. године. Ово спомен обележје подигла је заједница Подунавских Шваба Бачке Паланке из целог света ” пише на спомен обележју на немачком, енглеском и српском језику. Поред текста на плочи су уклесана и три грба: Нове Паланке из 1775. године, Старе Паланке из 1774. и Немачке Паланке из 1829. године.

Председник Скупштине АП Војводине  Иштван Пастор, који је заједно са председником општине Бачка Паланка Браниславом Шушницом и председником Савезног удружења подунавских Шваба у Немачкој Хансом Суприцом открио споменик, одао је признање председнику Шушници на томе што се Бачка Паланка придружила локалним самоуправама које су протеклих година направиле пресудан искорак да у својим срединама ствари из прошлости ставе на своје место. ” Тачно је да је задатак политике да размишља о данашњици и да има визију будућности. Исто тако је тачно да човек не може себи трасирати будућност ако није начисто са сопственом прошлошћу” истакао је Пастор, нагласивши да је откривање спомен обележја онима који су на простору Бачке Паланке живели скоро два века, чин који има за циљ да у човеку који стоји до нас видимо оно што нам је заједничко и што нас повезује, јер једино тако можемо сви заједно градити будућност.

Говорећи о националној разноликости живља данас на територији Бачке Паланке у којој је  остварен амбијент у ком је лепо живети и радити, председник општине Бранислав Шушница цитирао је и патријарха српског Павла: “Човек не може бирати време у којем ће се родити и живети. Од њега не зависи код којих родитеља и ког народа ће се родити, али од њега зависи како ће поступати у датом времену да ли као човек или као нечовек”.

Средства за изградњу  споменика  је обезбедио Савез удружења Подунавских Шваба Немачке и Удружења Немаца из Бачке Паланке у иностранству, који су и били подносиоци захтева за подизање овог спомен – обележја.