Foto: krstarica.com

Ove godine, motivaciona poruka 2.juna – Svetskog dana borbe protiv poremećaja u ishrani je da je oporavak STVARAN i moguć.

Poremećaji u ishrani su širok spektar mentalno uslovljenih stanja koja uzrokuju nefiziološke navike u ishrani povezane sa opsesijom hranom, telesnom masom ili oblikom tela.

Obeležavanje ima za cilj povećanje globalne svesti o ovim poremećajima, širenje tačnih informacija I  iskorenjivanje predrasuda.

Procenjuje se da je širom sveta preko 70 miliona ljudi pogođeno poremećajima u ishrani, uključujući anoreksiju, bulimiju, poremećaj prejedanja i druge specifične poremećaje u ishrani.

Poremećaji u ishrani imaju DRUGU NAJVEĆU STOPU SMRTNOSTI od bilo koje psihijatrijske bolesti.

Dobra vest je da kada se leče RANO i pravilno, poremećaji u ishrani imaju najveću i najbržu stopu oporavka!

 

Mnogi ljudi sa poremećajima u ishrani izgledaju zdravo, ali u stvari mogu biti ozbiljno oboleli.

 Poremećaji u ishrani nose povećan rizik od samoubistva i medicinskih komplikacija.

Genetsko nasleđe i okruženje igraju važnu ulogu u razvoju poremećaja u ishrani.

 

 U Institutu za javno zdravlje Vojvodine, u Centru za promociju zdravlja, postoji Savetovalište Odseka za pravilnu ishranu i promociju zdravih stilova života. Zakazivanje je na telefone: 4897 – 879 i 4897 – 873 ili putem e-mail-a: [email protected].

Osnova rada su individualni pregledi i definisanje dijetoterapije nakon obavljenih pregleda i uvidom u laboratorijske nalaze.

Po savet u vezi sa ishranom dolaze osobe koje su sa:

–       gojaznošću,

–       mentalno uslovljenim poremećajima uzimanja hrane (anoreksija, bulimija),

–     pothranjenošću,

–       povišenim masnoćama u krvi

–       metaboličkim sindromom,

–       isulinskom rezistencijom,

–       hipotireozom ili hipertireozom,

–       povišenim arterijskim krvnim pritiskom (hipertenzija),

–       trudnoćom,

–       oboljenjima bubrega,

–       zapaljenskim bolestima creva 

–       kandidijazom creva,

–       malignim bolestima,

–       anemijama,

–       alergijama ili intolerancijom na hranu i

–       specifilnim zahtevima usled različitih sportskih aktivnosti.