Foto: krstarica.com
Ove godine, motivaciona poruka 2.juna – Svetskog dana borbe protiv poremećaja u ishrani je da je oporavak STVARAN i moguć.
Poremećaji u ishrani su širok spektar mentalno uslovljenih stanja koja uzrokuju nefiziološke navike u ishrani povezane sa opsesijom hranom, telesnom masom ili oblikom tela.
Obeležavanje ima za cilj povećanje globalne svesti o ovim poremećajima, širenje tačnih informacija I iskorenjivanje predrasuda.
Procenjuje se da je širom sveta preko 70 miliona ljudi pogođeno poremećajima u ishrani, uključujući anoreksiju, bulimiju, poremećaj prejedanja i druge specifične poremećaje u ishrani.
Poremećaji u ishrani imaju DRUGU NAJVEĆU STOPU SMRTNOSTI od bilo koje psihijatrijske bolesti.
Dobra vest je da kada se leče RANO i pravilno, poremećaji u ishrani imaju najveću i najbržu stopu oporavka!
Mnogi ljudi sa poremećajima u ishrani izgledaju zdravo, ali u stvari mogu biti ozbiljno oboleli.
Poremećaji u ishrani nose povećan rizik od samoubistva i medicinskih komplikacija.
Genetsko nasleđe i okruženje igraju važnu ulogu u razvoju poremećaja u ishrani.
U Institutu za javno zdravlje Vojvodine, u Centru za promociju zdravlja, postoji Savetovalište Odseka za pravilnu ishranu i promociju zdravih stilova života. Zakazivanje je na telefone: 4897 – 879 i 4897 – 873 ili putem e-mail-a: [email protected].
Osnova rada su individualni pregledi i definisanje dijetoterapije nakon obavljenih pregleda i uvidom u laboratorijske nalaze.
Po savet u vezi sa ishranom dolaze osobe koje su sa:
– gojaznošću,
– mentalno uslovljenim poremećajima uzimanja hrane (anoreksija, bulimija),
– pothranjenošću,
– povišenim masnoćama u krvi
– metaboličkim sindromom,
– isulinskom rezistencijom,
– hipotireozom ili hipertireozom,
– povišenim arterijskim krvnim pritiskom (hipertenzija),
– trudnoćom,
– oboljenjima bubrega,
– zapaljenskim bolestima creva
– kandidijazom creva,
– malignim bolestima,
– anemijama,
– alergijama ili intolerancijom na hranu i
– specifilnim zahtevima usled različitih sportskih aktivnosti.