Generalna skupština Ujedinjenih nacija ustanovila je 7.jun kao Svetski dan bezbednosti hrane 2018. godine kako bi podigla svest o važnosti zdravstvene bezbednosti hrane. Svetska zdravstvena organizacija i Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) zajednički organizuju obeležavanje Svetskog dana bezbednosti hrane, u saradnji sa državama članicama i drugim zainteresovanim stranama.
Ovogodišnja tema, „Standardi hrane spašavaju živote“, naglašava ulogu uspostavljenih standarda bezbednosti hrane, koji obezbeđuju bezbednost i kvalitet hrane.
Svake godine više od 600 miliona ljudi oboli, a 420 000 umre od konzumiranja kontaminirane hrane. U 21. veku niko ne bi trebalo da umre od konzumiranja zdravstveno nebezbednih namirnica i obroka jer se to može sprečiti.
Bolesti uzrokovane hranom ometaju socioekonomski razvoj, opterećuju zdravstveni sistem i nanose štete nacionalnim ekonomijama, trgovini i turizmu. Bezbednost hrane je presudna, ne samo za bolje zdravlje i sigurnost hrane, već i za kvalitet života, ekonomski razvoj, trgovinu i međunarodnu reputaciju zemlje.
Klimatske promene doprinose rasprostranjenosti opasnosti izazvanih zdravstveno nebezbednom hranom.
Procena je da 700 hiljada ljudi širom sveta umre zbog infekcija uzrokovanih mikroorganizmima otpornim na antibiotike.
Dobra higijenska praksa u svim segmentima prehramenog i poljoprivrednog sektora pomaže smanjenju nastanka i širenja bolesti uzrokovanih zdravstveno nebezbednom hranom.
Edukacija o zdravstvenoj bezbednosti hrane pomaže da potrošači budu informisani, da čine zdrave izbore i podstiču i zahtevaju sigurnije snabdevanje hranom.