Pripadnici Odeljenja za vanredne situacije u Zaječaru Andrija Trifunović i Saša Lalić, kao i pripadnik Policijske stanice Bačka Palanka Svetislav Đurica, dobitnici su srebrnih plaketa za „Najplemenitiji podvig godine“ kompanije „Novosti“ za 2022. godinu. Oni su u dva odvojena slučaja hrabrošću i požrtvovanošću spasili živote dvojici dečaka.

Svečanom uručenju plaketa u svečanoj sali Skupštine grada Beograda prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i v. d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić.

Vatrogasci-spasioci Trifunović i Lalić su, sredinom juna prošle godine, spasili tada trogodišnjeg dečaka koji je u Ulici generala Gambete u Zaječaru upao u šaht pun vode, dubok oko četiri metra.

Trifunović se u svoje i u ime kolege Lalića zahvalio na uručenoj nagradi.

„Velika mi je čast što sam danas među ovim ljudima, među ovim humanistima. Ponosan sam na nagradu koju sam dobio. Želim ovim putem da pozdravim i kolegu koji danas iz opravdanih razloga nije bio u mogućnosti da bude ovde sa nama i smatram da je ova svečanost čast svima koji su pokazali na najbolji način svoju hrabrost i humanost“, rekao je hrabri vatrogasac-spasilac.

Svetislav Đurica, policijski službenik PS Bačka Palanka, koji je u maju 2022. godine, dok je bio van dužnosti spasao život tada četrnaestogodišnjem dečaku koga je udarila struja nakon što se popeo na dalekovod, izjavio je da je ponosan što je među ljudima koji su u protekloj godini učinili dobra dela i svojim naporima i radom zaslužili ovo priznanje.

„Zahvaljujem se svim svojim kolegama čija je isto nagrada ovaj moj uspeh, koji požrtvovano i savesno obavljaju svoj posao i svakodnevno se nalaze u situacijama da svojim radom i zalaganjem pomažu ljudima“, rekao je Đurica.