Sveti Sava, prosvetitelj, monah, i prvi srpski arhiepiskop, predstavlja veliku figuru u srpskoj istoriji i kulturi. Njegova veličanstvena ličnost, posvećenost obrazovanju i kulturnom nasleđu obeležavaju ga kao zaštitnika obrazovanja i prosvete. U čast ovog izuzetnog sveca, svake godine, škole širom Srbije slave svoju školsku slavu – Svetog Savu.

 U tom duhu, đaci se okupljaju u svečanim priredbama, ispunjenim pesmom, igrom i recitacijama, odajući počast ne samo Svetom Savi već i vrednostima obrazovanja koje on simbolizuje. Učitelji,  nastavnici i đaci,  ukrašavaju učionice i školske hodnike, stvarajući svečanu atmosferu koja odiše duhom zajedništva i zahvalnosti za obrazovanje.

 Učenici često pripremaju recitacije i pesme koje slave Svetog Savu, ističući njegov doprinos kulturi i obrazovanju. Ove proslave ne samo da odražavaju poštovanje prema Svetom Savi već i podsećaju sve prisutne na važnost znanja, razumevanja i tolerancije.

 Školska slava je prilika da se zajednica u školi ujedini, da se učitelji, đaci i roditelji povežu i dele trenutke radosti i ponosa. Kroz ovakve manifestacije, očuva se tradicija poštovanja obrazovanja koja je ukorenjena u srpskom društvu.

 Proglašenje svetosavskog deteta u školama predstavlja jedan od najlepših i najdirljivijih trenutaka u srpskoj tradiciji, označavajući poseban dan kada se izdvaja učenik koji simbolizuje vrline i vrednosti Svetog Save. Ovaj čin često se odvija tokom proslave školske slave, Svetog Save, koja se obeležava 27. januara.

 Obično, učitelji i nastavnici zajedno sa učenicima pripremaju svečanu priredbu. Tokom ove ceremonije, izabrani učenik, koji se naziva svetosavsko dete, dobija posebnu ulogu u priredbi. To može uključivati čitanje pesme, recitaciju, ili izvođenje drugih kulturnih aktivnosti koje odražavaju vrednosti i duh Svetog Save.

 Ova tradicija ima duboko ukorenjen značaj jer ne samo da slavi virtuoznost i uzorne vrednosti jednog učenika, već i podseća sve prisutne na vrednosti obrazovanja, vere i zajedništva. Program obično uključuje pesme i igrokaze koji slave život i dela Svetog Save, čime se prenosi duh tradicije i poštovanja prema nasleđu.

 Proglašenje svetosavskog deteta nije samo počast izabranom učeniku, već i prilika da se zajednica okupi i slavi vrednosti koje Sveti Sava predstavlja. Ovaj poseban dan ostavlja snažan utisak na sve prisutne i često postaje dragocen deo uspomena iz školskih dana.

Sveti Sava i školska slava ne samo da predstavljaju priliku za proslavu, već i podsećaju sve nas na važnost obrazovanja kao stuba na kojem se gradi svetla budućnost. Ovaj dan slavi se sa posebnim poštovanjem i ljubavlju prema znanju, čuvajući tako sećanje na velikog prosvetitelja i njegovo trajno nasleđe.