Поводом стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији, у суботу, 29. децембра 2018. године, градоначелник града Новог Сада Милош Вучевић и председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница свечано су открили споменик Краљу Петру Првом Ослободиоцу у Бачкој Паланци.

Споменик који ће, у истоименој улици, улепшавати центар града на понос свих бачкопаланчана, израђен је у бронзи, са постаментом од црвеног мермера са краљевским достојанством и краљевском одором.

С поносом тврдим да данас, после више од девет деценија од прве иницијативе, а у години када смо прославили  стогодишњицу присаједињења Војводине Краљевини Србији, откривамо најлепши споменик најомиљенијем владару“, истакао је Шушница.

Градоначелник града Новог Сада, Милош Вучевић, захвалио се житељима Бачке Паланке и председнику општине Браниславу Шушници на позиву да присуствује величанственом догађају.

 „Изузетна је част бити у прилици и у месец дана открити два споменика Краљу Петру Првом Карађорђевићу. Паланчани, будите поносни на ваше солунске добровољце и независност Србије“, истакао је Вучевић.

После свечаног откривања споменика, у сали биоскопа „Војводина“ одржана је свечана академија.