Влада Републике Србије преко Министарства државне управе и локалне самоуправе, Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине АП Војводине и локалних самоуправа, спроводи акцију сузбијања комараца на територији Републике Србије.

Сузбијање комараца је усмерено на елиминисање ларви  и сузбијање одраслих комараца. До сад су на територији републике извршени у више наврата биолошки и хемијски ларвицидни третмани као и сузбијање одраслих комараца. Сузбијање се спроводи како у насељеним местима тако и на рекама, језерима, каналима и другим местима погодним за развој комараца, и то из ваздуха у приобалним деловима и са земље у насељима.  Како би се бројност популације комараца свела на разумну меру, сузбијање комараца потребно је спроводити све до октобра месеца. Грађане треба упознати да се популација комараца не може сузбити у потпуности, јер би то довело до еколошке катастрофе с обзиром да се њима хране многобројне животиње попут ласта, слепих мишева и риба.
Акција сузбијања комараца почела је  ове године почетком априла месеца, и дала је запажене резултате, што се може видети и на основу званичних резултата Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“. Иако је регистровано присуство комараца преносиоца вируса Западног Нила, на основу података Института до 1. јула 2019. године на територији Републике Србије нису регистрована обољевања од грознице Западног Нила. Подсећамо, вирус Западног Нила у Србији је први пут регистрован 2012. године. Реч је о обољењу које највише подсећа на грип, најчеће пролази неопажено, а заражена особа евентуално може осети умор, нерасположење и благу температуру. Међутим, може да доведе и до компликација.Тренутно владају временске прилике које изузетно погодују брзом развоју и размножавању комараца, што је довело да повећања њихове бројности. Грађани ипак немају разлога за бригу, с обзиром да ће се са активностима на сузбијању наставити и у наредном периоду а да Влада Републике Србије, преко Тима за јединствено спровођење активности сузбијања комараца, коoрдинише активности.