Србија у суботу  и недељу 15. и 16. фебруара обележава  Дан државности, у знак сећања на 15. фебруар 1804. када је почео Први српски устанак и када је 1835. проглашен први српски Устав.

Поводом Дана државности председник Србије Александар Вучић уручиће одликовања заслужним појединцима и институцијама.
Централна државна церемонија обележавања Сретења биће одржана  у Орашцу, а предводиће је председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.
Гојковић и Чубриловић ће положити венце на споменик вожду Карађорђу, а пре полагања помен ће служити епископ шумадијски Јован.

Поводом Сретења, изасланик председника Србије, генерални секретар председника Никола Селаковић, положиће венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.
Државни празник обележен је  почасном паљбом припадника Гарде Војске Србије који су са Савског платоа на Калемегдану, испалили 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа.

Претходно је репрезентативни оркестар Гарде одржао променадни дефиле Кнез Михаиловом улицом у Београду, од Трга Републике до Калемегдана.
Честитке председнику Србије поводом Дана државности упутили су бројни светски званичници међу којима су председник Русије Владимир Путин, председник Кине Си Ђинпинг, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер.
Сретење су председнику Вучићу честитали и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.
Престоница Србије је поводом државног празника украшена са две хиљаде српских застава, а до уторка, Мост на Ади и Бранков мост биће осветљени у бојама заставе Републике Србије.
Дан државности 15. фебруар, установљен је у знак сећања на Сретење 1804. када је у Орашцу почео Први српски устанак за ослобођење од Турака, али и на проглашење првог српског Устава 1835. године, којим је означен почетак савремене српске државе.
Као државни празник проглашен је одлуком Скупштине Србије 2001. године, а од 2012. године тај дан празнује се 15. и 16. фебруара.

 

Извор: Танјуг