Potrebno je: 3 kg kore lubenica, 3 kg šećera, 1 l vode, 1 limun

Priprema:

Lubenicu detaljno oprati, iseći, odvojiti koru od sredine. Koru od lubenice iseći na kriške, pa sredinu odstraniti da ostane samo kora (sa vrlo malo sredine). Koru lubenice iseći na sitne kockice.

U veliku šerpu sipati vodu i sačekati da provri. Kad provri, ubaciti kockice. Kad voda provri (par minuta), skloniti sa vatre i procediti. Šerpu vratiti na šporet i opet sipati vrelu vodu, sačekati da provri, pa opet ubaciti kockice. Postupak ponoviti ukupno 9 puta.

Nakon što u 9 voda skuvate kockice lubenice i ostavite ih sa strane, u drugu šerpu sipajte litar vode i postepeno dodajte šećer neprestano mešajući (na ovaj način će se šećer lepo rastopiti, bez grudvica). Kada provri, ostavite da se špinuje oko 30 minuta. Nakon toga dodajte kockice kore od lubenice  i neka se kuva oko sat vremena. Na pola kuvanja dodajte limun isečen na kolutiće. Kada se slatko potpuno ohladi, sipati u tegle.