Ajvar je tradicionalna zimnica koja se pravi od pečenih paprika, obično crvenih, i često se dodaju i patlidžani, beli luk i začini. Priprema ajvara je pravi ritual u mnogim domaćinstvima, posebno tokom jeseni kada su paprike u sezoni.

Da bismo napravili ajvar, prvo treba da izaberemo kvalitetne paprike. Trenutne cene crvene paprike  tzv. ajvaruše na zelenoj pijaci u Bačkoj Palanci kreću od 120 do 150 dinara po kilogramu.

 

Ajvar od pečene paprike:

5 kg paprike, 1dcl kuvanog paradajza, 2-3 čena belog luka, 1dcl ulja, sirće, so, šećer.

Papriku ispeći, kad se ohladi očistiti i oljuštiti a zatim je sitno iseći na sitne trake.

Pripremljenu papriku staviti u veću šerpu da se se kuva zajedno sa paradajzom i uljem.

Smesa treba da se kuva do tačke ključanja uz postepeno mešanje.

Ajvar je skuvan kad se smesa dobro zgusne.

Po ukusu dodati iseckan beli luk, so, sirće i šećer.

Kuvati još nekoliko minuta a zatim ostaviti na kraju špotera da se ohladi u šerpi u kojoj se kuvalo.