Kрај маја и почетак јуна месеца период је када матуранти, основци и средњошколци свечано обележавају завршетак школе. За ученике осмог разреда настава је завршена 31. маја, али ту није и крај . Према календару за упис у средње школе, завршни испит почиње 17. јуна тестом из српског језика, тест из математике ради се 18. док је комбиновани тест планиран за 19. јун. Већина школа организује припремну наставу, а нађе се времена и за опуштање. Матурске вечери, које организују Савети родитеља, догађаји су који се памте целог живота. Матурско вече, односно прославу завршетка школовања у основној школи организовали су и осмаци ОШ “Десанка Максимовић” из Бачке Паланке.

Ученици два осма разреда,   укупно њих 48,  по традицији окупили су се на тргу у центру града. Девојчице обучене као принцезе, нашминкане и са фризурама које су наменски прављене баш за матуру, а дечаци углавном у панталонама и кошуљама са цвећем у рукама које су поклањали својим школским другарицама.

 

Емоције су преовладале код свих и наставника и родитеља и матураната, који су једва чекали да дођу до ресторана и тамо уз песму и игру обележе завршетак основне школе. Родитељи су са стрепњом и сузом у оку, поносно посматрали своје мезимце који полако али сигурно израстају у људе. Ипак опустиће се и једни и други тек након 7. јула када буду објављени резултати првог уписног круга у средње школе или 11. јула, када буде окончан други уписни круг. Тек тада почиње прави распуст.