Из веома богате понуде књига и ове недеље издвајамо најинтересантиније наслове по препоруци библиотекара Народне библиотеке “Вељко Петровић”.

Из дечијег одељења препоручују:

 ОСТРВО ЧУВАРА ОЛУЈЕ  Кетрин Дојл 

Острво чувара олује је магична прича о авантури и храбрости. Из дубина мора, са острва које подрхтава. Када је Фион Бојл ступио на острво, тло је почело да подрхтава. Једанпут у свакој генерацији бира се нови Чувар Олује, неко ко ће поседовати њене моћи и чувати их од непријатеља. Кућа предака га чека. Али под земљом га још неко чека. Магија се буди, с намером да поново запали пламен старог сукоба. Дошло је време да Фионов ексцентрични и тајанствени деда одступи.

АГЕНЦИЈА ЗА РОДИТЕЉЕ Дејвид Бадијел 

Мики не воли своје име, свој живот, свој дом и своје родитеље. Они су сиромашни, нису кул ни детињасти и не воле Џејмса Бонда. Једног дана, након свађе, Мики ће се затећи у Агенцији за родитеље. И сваког дана добијаће нови пар, којим неће бити баш задовољан. А Џејмс Бонд има неке везе с тим!

Из одељења за одрасле препоручују:

ОСМЕХ ПОД ГОРОМ МАСЛИНОВОМ Лука Трипковић  Ратна драма о љубави и изгубљеним идеалима. У средишту збивања ове ратне драме налази се истинита прича о исељењу колекције мадридског музеја Прадо. Операција која је требало да спречи фашисте да се домогну уметничког блага, макар и по цену да оно припадне Совјетима, укрстила је судбине једног совјетског генерала, шпанске феминисткиње, лекарке из имућне мадридске породице и докторанта из Југославије, који пише дисертацију заведен психоанализом и надреалистичким покретом. Суочени колико са смрћу и ратним хаосом толико и са љубавном страшћу, искушењима пријатељства и преиспитивању вредности, они ће трагично спознати како је проливање крви на шпанском песку мање страшан усуд од разарања идеала под жрвњем језивих идеологија и издајстава из ситних побуда. О шпанском грађанском сукобу између левичара и фашиста, који је широко отворио врата предстојећем суноврату света, и данас се мало говори, а Осмех под гором маслиновом нарушава ту тишину веродостојном књижевном визијом личних драма у рату који су велике силе водиле до последње капи туђе крви.

КАД СУ РУЖЕ ЦВЕТАЛЕ Рут Хоган 

Дирљива прича о неочекиваним пријатељствима и другим шансама о великој страсти и безвременој љубави. Пре четрдесет година, Ентони Пердју је изгубио вредну успомену своје вољене веренице Терезе и тако прекршио једино обећање које јој је икада дао. Тог истог судбоносног дана, она је напустила овај свет. Потпуно неутешан, он почиње да сакупља предмете које су други људи изгубили и у томе види једину прилику за покајање. Сада, на заласку живота, одлучује да својој верној асистенткињи Лори повери важан задатак да све те ситнице непроцењиве вредности врати правим власницима. Када се ова тек разведена, усамљена жена усели у Ентонијеву викторијанску вилу препуну сакупљеног блага, мрачан облак који ју је окруживао полако ће почети да нестаје. Ипак, да ли ће успети да испуни Ентонијеву последњу жељу и његовој души и сломљеном срцу донесе искупљење и мир?