И ове недеље придајемо значај читању и издвајамо најинтересантиније наслове по препоруци библиотекара Народне библиотеке “Вељко Петровић”.

Из одељења за децу препоручују:

 ПРИНЦЕЗИНА МЕДАЉА Весна Алексић   

Софија баш нема среће! Сви око ње имају паметне телефоне – и мама, и тата, и дадиља Ана, чак га и коњушар Лепи Миленце носи са собом када крене на пијацу… Само Софији није дозвољено да има телефон – једино она не може да шаље другарима поруке с лепим сличицама и да игра најновије игрице.

STAND BY ME Џуди Кетрин  

Најбољи пријатељ ће увек бити уз тебе! То најбоље знају Моли и Бет пошто су и у најлепшим и у најболнијим тренуцима увек биле ту једна за другу. Зато су се веома растужиле када су сазнале да њихов вољени рођак Грејам пати због једног давно прекинутог пријатељства. Одлучиле су да му помогну и повеле га у Рикову продавницу, где су се проласком кроз тајанствена врата сви вратили у 1960. годину. Није било лако снаћи се, али су девојчице убрзо откриле да је ипак могуће пронаћи изгубљену пријатељицу чак и у времену у којем нема Инстаграма, а бројеви телефона се налазе у некој дебелој књизи под називом “телефонски именик”.

Из одељења за одрасле препоручују:

ЗАБЛУДА СВЕТОГ СЕБАСТИЈАНА Владимир Табашевић   

(Добитник Нинове награде.)

Деца која плачу сама носе у себи наду тежу од кита. Пре него што је постао светац, Свети Себастијан је био вођа преторијанске гарде која је прогонила хришћане. Као војник, кад је могао, он их је спасавао од сигурне смрти. Али кад то није могао, храбрио их је да страдају за хришћанство, скривајући у свом срцу наду да ће вера опстати и јачати управо кроз жртву на коју их је тајно подстрекивао.Узимајући као подтекст причу о Светом Себастијану, Владимир Табашевић у свом новом роману проблематизује феномен жртве и заблуде о њој. Заблуде о нама који „чинимо добро“, заблуде о нашим праведничким настојањима, заблуде у којима често држимо друге како би наше „спаситељске мисије“ имале „публику“. Поигравајући се са ликовима који се самодоживљавају као праведници и као жртве, аутор исписује причу о рату деведесетих на просторима бивше Југославије, али и причу о савременим заблудама у којима се сећања непрестано преображавају. Писан необузданим и разиграним језиком, роман Заблуда Светог Себастијана навешће вас да се замислите пре него што за себе кажете да сте „добри“ и да сте „хтели све најбоље“.

СВЕ ШТО ТИ НИКАД НИСАМ РЕКЛА Селест Инг  

Лидија је мртва. Али они то још не знају. Овим речима почиње несвакидашњи роман Селест Инг о породици кинеског порекла која живи у Америци седамдесетих година прошлог века. Лидија је омиљено дете Мерилин и Џејмса Лија, који се надају да ће она испунити њихова велика очекивања и остварити све оно о чему маштају а што сами нису били у могућности да досегну. Али када у језеру недалеко од њихове куће буде пронађено Лидијино тело, деликатна равнотежа у породици Ли биће уништена и у њиховим животима завладаће расуло. Ово је роман пун детаљних запажања и одлично приказаних емоција које проживљавају ликови: дуго потискиване неостварене жеље родитеља којима оптерећују децу и напор и борба чланова породице за међусобним разумевањем.