Председник Србије Александар Вучић положио је данас заклетву пред посланицима у парламенту, чиме је отпочео његов други председнички мандат.

По уласку у скупштинску салу, председник Вучић поздрављен је дугим аплаузом.
Вучић је, држећи десну руку на Уставу Сбрије и Мирослављевом јеванђељу, најстаријој српској књизи, изговорио текст заклетве:
„Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности“.
Након тога, потписао је текст заклетве, а посланици и гости поздравили су га аплаузом, након чега  је уследила химна Србије „Боже правде“.
 Желим да будем председник свих и председник за све
Вучић се након полагања заклетве обратио посланицима, члановима Владе и другим званицама.
Поручио је да жели да буде председник свих и председник за све, први у обавезама, а последњи у привилегијама.
Поручио је да ће приоритет бити „мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад“.
„Србија јесте и биће управо оно и само оно што ми од ње направимо“, рекао је Вучић парафразирајући Марка Аурелија.
У Србији нема ни антизападног ни русофобног понашања Вучић је рекао да се свет пред нашим очима драматично мења на дневном нивоу, никад више и никад брже, при чему је напад на Украјину прекретница у међународним односима.
Русија је, каже, желела прекид западне меке моће и ширење НАТО-а, Кина није желела недодирљивост Запада без утицаја других, а Запад је желео да очува сопствене интересе.
Нападом на Украјину је погажено јавно право, али је то чињено и десетинама пута до сада, а кључни протагонисти су неретко биле и западне силе, ми овде то на најбољи начин можемо да потврдимо, рекао је Вучић. Подсетио је да је Србија нападнута 1999. без сагласности Савета безбедности УН, а да притом наша земља није окупирала ниједну другу.
„Наша земља је и даље нападана упркос резолуцији и постојању правног поретка и и даље нам отимају део наше територије тврдећи да су у праву“, рекао је председник.
Рекао је  да је поносан на Србију данас која се понаша у складу са принципима међународног јавног права.
„У Србији нема ни антизападаног ни русофобног понашања. Шекспир, Достојевску, Гете и Хемингвеј су добродошли у Србији и можемо бити на то поносни“, поручио је Вучић.

Вучић:Србија ће љубоморно чувати војну неутралност

Србија ће љубоморно чувати своју војну неутралност, нагласио је данас председник Александар Вучић обраћајући се у Скупштини Србије након полагања заклетве за други председнички мандат.  Он је подсетио да Србија није политички неутрална јер се налази на европском путу, али истакао да војну неутралност морамо да чувамо.
„Своју војну неутралност морамо да чувамо, свуда око нас су НАТО земље или територије на којима се налази НАТО. Не постоји ниједна територија, земља око Србије где није НАТО. Србија је као мало острво и неки аналитичари наводе то као проблем, али да вам кажем шта је проблем у томе што верујете свом народу, што верујете јуначком гену својих грађана, да смо били и да ћемо бити у стању да чувамо своју земљу и да не желимо да припадамо ниједном војном блоку“, казао је председник.
Додао је да желимо да имамо право да чувамо своје границе, своју земљу и истакао да данас имамо финансијски више снаге за то, него што је имала раније.
„Србија данас више никоме не би била лак плен као што је била, упркос нашем огромном срцу, 1999. године. То је нешто на шта сам поносан, никога не нападам, никога не угрожавам, али нико се неће дрзнути и нико више онако лако, због свог геополитичког интереса, неће смети да крене онако на Србију. Не само што нас воли или не, већ зато што је Србија снажнија, а снажнија је захваљујући народу и грађанима Србије који су веровали у своју војску, који су у њу улагали“, навео је.
Председник истиче да је то и захваљујући што народ и грађани Србије знају да је пут неутралности пут у будућности за грађане наше земље.

Вучић:Да расту плате и пензије,нема будућности без деце

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је важно да у наредном периоду плате и пензије расту додајући да је неопходно да се подстиче наталитет у нашој земљи јер у супротном, како каже, немамо коме да оставимо земљу. Он  је, током обраћања у Скупштини Србије након полагања заклетве за други мандат, казао да инфлација не сме да поједе плате и пензије указујући на то да ће новоформирана влада морати да ради на томе да пензије прате плате. Такође, председник се осврнуо и на то што сви, како каже, и председници, премијери, министри, аналитичари, критичари када гостују на телевизијама кажу да нам је село пусто и навео да је у целом свету, а не само у Србији такав тренд.
„Лепо нам је у градовима, у целом свету је такав тренд и нису људи у градовима гори од оних који живе на селу, а ни обрнуто. Нису они који живе на селу, гори од оних који живе у градовима“, казао је Вучић и додао да уз све напоре и све што је учињено, тешко ће се променити тренд напуштања села. Наводећи да се често може чути како немамо довољно деце, Вучић констатује да шта год да он каже како би подстакао наталитет, буде предмет критике.
„Немамо коме да оставимо земљу, ма шта да кажете бићете предмет критике јер сте некога увредили јер желите да подстичете рађање. Данас имамо много више емисија и новинских чланака о љубимцима, него о деци“, казао је Вучић.
Наводећи да су популарније емисије и чланци о љубимцима, него о деци, председник каже да су кућни љубимци и пас, и мачка, коњи, папагај, дивни и да сваког од њих треба волети на свој начин али, како примећује, не можемо да преживимо ако не будемо имали деце.
„Не можемо да преживимо ако немамо оне који ће да продуже живот држави“, указао је Вучић.

Вучић: Нова влада што пре, да се бавимо зимом и енергентима

Председник Александар Вучић поручио је данас, након што је положио заклетву у парламенту, да нова влада мора да буде формирана брзо, између осталог, и зато што је неопходно да се држава хитно бави предстојећом зимом и снабдевањем Србије енергентима.
„Ситуација је аларманта и важно је да у најкраћем року формирамо владу, да се посветимо томе, да издвојимо велики новац и обезбедимо сигурност грађана током зиме“, рекао је Вучић у парламенту.
Указао је да су јавне финансије стабилне, захваљујући добром раду, стабилности коју смо чували, и зато је, истиче, од великог значаја да је и даље очувамо. Вучић је инагласио да хране има довољно, и да ће је бити довољно, а да ће сви покушаји дестабилизације тржисата пропасти, јер држава никога не обмањује када каже да свега има довољно. Он је додао да предстоје велики, кључни реформски задаци који ће да боле многе, од нове енергетске политке, образовање и науке, што мора да буде суштина напретка у будућности.
„Наставићемо да улажемо у здравство, јер то постаје један од стубова развоја и опстанка, у области дигитализације, роботике, вештачке интелигенције, до климатских промена и облати заштите животне средине“, рекао је Вучић.
Додао је да ће, као врховни командант, својим утицајем трудити да Војска Србије буде снажнија, да буде гарант безбедности, мира, стабилности и сигурности.
„Слушали смо безброј пута, како ће Србија некога да нападне, да угрози… лагали 96 дана, колико траје украјинска криза и нико нам још није рекао – извините. Нико још није рекао – извините што смо лагали од првог дана, што се понаша као стуб стабилности, што никога није угрозила и није тражила ништа осим да буде своја на своме, да сама чува своје небо и земљу“, рекао је Вучић.

Вучић:Кључни циљ да Србија буде још боља земља

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да ће кључни циљ, његовог другог И последњег мандата, бити да када оде са овог места зна да је Србија боља земља него што је била када је на ту дужност ступио.
„Нема жртве коју нећу да поднесем зарад тог циља, нема ствари коју ћу да урадим, труда на који нећу бити спреман. Зато што са идеалима нема компромиса. То једина ствар око које нема компромиса, а све остало је њему подложно. Компромис је лепа, а не ружна реч. Управо Србија је мој једини идеал“, нагласио је Вучић.
Рекао је да стављајући руку на Устав Републике Србије И Миросављево Јеванђеле преузима на себе бреме велике одговорности.
„И то није само одговорност према овој генерацији градана Србије, већ и према својим великим претходницима, а посебно према покоплењима која следе. Велики Његош каже поколења дела суде. Живим у уверењу да ће наша политика одолети суду времена, и да ће будућа поколења, лишена емоција којима су излочени директни учесници, са безбедне историјске дистанце наше време оценити као време озбиљне стабилизације и узлета Србије“, казао је он.
Вучић се захвалио старом сазиву Скупштине Србије рекавши да су донели важне промене за Србију, усудили да кажу да неће сву власт у својим рукама, омогућили независно правосуђе, доносили најважније закључке у тешко време као што је време ковида И када је требало финансијски сачувати земљу.
„Много тога доброг сте урадили, а историја је та која ће да суди, а не неко на дневном нивоу“, поручио је он.
Вучић се захвалио бившим председницима на огромном доприносу, који су данашњим присуством показали да не заборављају шта је држава, и да се увек држе основног принципа да интереси државе морају бити изнад личних.
Челницима РС се захвалио што је са њима много тога урадио у претходних пет година, што су заједно много тога учинили доброг за српски народ.
“Сигурно правили смо И грешке. Жељка, Миле, хвала што сте ме трпели И моје другачије ставове, што сте били у стању да схватите да не морамо имати увек исте ставове, али да имамо увек исти циљ а то је добробит нашег народа“, рекао је Вучић.
Захвалио се посебно и патријарху Порфирију И СПЦ што су увек уз српски народ.
Посебно, емотивно, захвалио се својој породици, рекавши да им није било нимало лако у претходних пет година.
Данилу, Милици, Вукану бескрајно вас волим и тата ништа не би без њих могао“, поручио је Вучић чија су деца и родитељи присуствовали данашњој церемонији полагања заклатве.
Ове речи председника пропраћене су великим аплаузом свих присутник.
На крају је председник поручио „Молићу се Богу на исти начин као што је чинила Ребека Вест док су нацистичке бомбе падале на њену земљу“ и цитирао њене речи“ Допусти ми да се држим српски“.
„Нека живи Србија „, завршио је свој говор у којем је представио кључне приоритете свог другог мандата на месту шефа државе.

Извор: Танјуг, РТС, Новосадска тв,