Kada kažemo zimnica pomislimo na ajvar, kiseli kupus, kisele krastavčiće, šarenu salatu, turšiju i papriku na sve načine. Vreme pravljenja zimnice je već počelo pa smo zbog toga danas posetili zelenu pijacu u nameri da od prodavaca saznamo koje su cene povrća potrebnog za zimnicu. Danas na zelenoj pijaci cene raznovrsnog povrća i voća kreću se od 80 do 250 dinara. Paprika kao neizbeži sastojak svake zimnice može se kupiti po ceni od 80 do 120 dinara, dok jedan džak crvene paprike od 10 kg iznosi 750 dinara. Cena krastavaca kornišona je od 100 do 120 dinara, dok za kilogram feferona ili karfiola treba izdvojiti 250 dinara. Što se tiče voća trenutno se najviše kupuje breska za kompot i to po ceni od 100 do 150 dinara. Priprema zimnice je ozbiljan i veliki posao a da bi sve na kraju ispalo dobro treba se pridržavati određenih pravila: Uvek treba kupovati zrelo voće i povrće celih i zdravih plodova, jer prezrelo i trulo povrće ne može se održati. Povrće treba seckati neposredno pred pravljenje jer na vazduhu gube vitamine, boju i teksturu. Svo posuđe treba da bude potpuno čisto, kao i tegle i flaše. Pre poklopca tegle je najbolje poklopiti celofanom pramazanim alkoholom. Tegle i flaše sa zimnicom čuvajte na suvom, hladnom i tamnom mestu.