Када кажемо зимница помислимо на ајвар, кисели купус, киселе краставчиће, шарену салату, туршију и паприку на све начине. Време прављења зимнице је већ почело па смо због тога данас посетили зелену пијацу у намери да од продаваца сазнамо које су цене поврћа потребног за зимницу. Данас на зеленој пијаци цене разноврсног поврћа и воћа крећу се од 80 до 250 динара. Паприка као неизбежи састојак сваке зимнице може се купити по цени од 80 до 120 динара, док један џак црвене паприке од 10 кг износи 750  динара. Цена краставаца корнишона је од 100 до 120 динара,  док за килограм феферона или карфиола треба издвојити 250 динара. Што се тиче воћа тренутно се највише купује бреска за компот и то по цени од 100 до 150 динара.  Припрема зимнице је озбиљан и велики посао а да би све на крају испало добро треба се придржавати одређених правила: Увек треба куповати зрело воће и поврће целих и здравих плодова, јер презрело и труло поврће не може се одржати. Поврће треба сецкати непосредно пред прављење јер на ваздуху губе витамине, боју и текстуру. Сво посуђе треба да буде потпуно чисто, као и тегле и флаше. Пре поклопца тегле је најбоље поклопити целофаном прамазаним алкохолом. Тегле и флаше са зимницом чувајте на сувом, хладном и тамном месту.