12. јула је црквена Слава православног храма посвећеног Светим Апостолима Петру и Павлу у Гајдобри, а за гајдобране, Петровдан је и сеоска слава. Петровданске свечаности у Гајдобри ове године обележиће низ културно – забавних и спортских манифестација.

Спортска такмичења почела су још 3. јула турниром у малом фудбалу за јуниоре  и сениоре. Спортски програм употпуниће фудбалске утакмице ветерана и првог тима ФК Херцеговац и гостију из Хрватске ФK Бијело Брдо. У спортској хали,  рукометну утакмицу одиграће ветерани РK Херцеговац.  Ове године на Петровдан ће бити одржана 30.  традиционална полумаратонска трка, чији је старт испред храма Светог Јована Kрститеља у Бачкој Паланци, а циљ испред храма Светих апостола Петра и Павла у Гајдобри.

У кафе бару “Фонтана” у петак ће госте  забављати Мерак бенд, а ни ове године Петровданске свечаности неће проћи без вечери фолклора. У суботу у спортској хали од 20 часова  ће се публици, поред домаћина KУД „Благоје Паровић”,  представити и гости: KУД „Виноградар” из Лединаца,  АKУД „Соња Маринковић” из Новог Сада, KИЦ „Младост” из Футога, KУД „Шумадија” из Горњег Милановца” и KУД „Јован Дучић” из Нове Гајдобре.

Недеља је резервисана за  Сајам етно-хране -„Раштанијаду”, манифестацију која чува традиционалне рецепте из старог завичаја. За такмичење у кувању раштана поред екипа из Нове Гајдобре и Гајдобре, пријављене су и две екипе из Требиња и једна из Невесиња. Саставни део Раштанијаде је  и такмичење у народном вишебоју, тачније у скоку удаљ из места, бацању камена са рамена и надвлачењу конопца.