Sastojci:
Za podlogu:
- 200 g mlevenih keksa (digestiv ili plazma)
- 100 g otopljenog putera
Za krem:
- 500 g svežih ili konzerviranih breskvi (ako su sveže, oljuštite i iseckajte)
- 400 ml slatke pavlake
- 250 g mascarpone sira
- 100 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 10 g želatina (1 kesica)
Priprema:
-
Priprema podloge:
- Pomešajte mleveni keks sa otopljenim puterom dok ne dobijete ujednačenu smesu.
- Utisnite smesu u kalup za torte (prečnik oko 24 cm) obložen papirom za pečenje, pritiskajući da se dobije čvrsta podloga.
- Stavite kalup u frižider da se podloga stegne dok pripremate krem.
-
Priprema krema:
- Želatin pripremite prema uputstvu sa pakovanja (obično se potopi u hladnu vodu da nabubri, a zatim zagreje da se rastopi).
- Umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta.
- U posebnoj posudi pomešajte mascarpone sir, šećer u prahu i vanilin šećer dok ne dobijete glatku smesu.
- Dodajte umućenu slatku pavlaku u mascarpone smesu i lagano izmešajte da se sve sjedini.
- Lagano umešajte rastopljeni želatin u smesu, pazeći da se ravnomerno rasporedi.
- Na kraju dodajte iseckane breskve i lagano promešajte.
-
Finalni koraci:
- Izvadite kalup sa podlogom iz frižidera i prelijte krem preko podloge.
- Ravnomerno rasporedite krem i poravnajte površinu.
- Kolač stavite u frižider najmanje 4 sata (idealno preko noći) da se dobro stegne.
-
Serviranje:
- Pre serviranja, kolač možete ukrasiti dodatnim svežim breskvama ili šlagom po želji.
Foto: Canva