Sastojci:

Za podlogu:

  • 200 g mlevenih keksa (digestiv ili plazma)
  • 100 g otopljenog putera

Za krem:

  • 500 g svežih ili konzerviranih breskvi (ako su sveže, oljuštite i iseckajte)
  • 400 ml slatke pavlake
  • 250 g mascarpone sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 10 g želatina (1 kesica)

Priprema:

  1. Priprema podloge:

    • Pomešajte mleveni keks sa otopljenim puterom dok ne dobijete ujednačenu smesu.
    • Utisnite smesu u kalup za torte (prečnik oko 24 cm) obložen papirom za pečenje, pritiskajući da se dobije čvrsta podloga.
    • Stavite kalup u frižider da se podloga stegne dok pripremate krem.
  2. Priprema krema:

    • Želatin pripremite prema uputstvu sa pakovanja (obično se potopi u hladnu vodu da nabubri, a zatim zagreje da se rastopi).
    • Umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta.
    • U posebnoj posudi pomešajte mascarpone sir, šećer u prahu i vanilin šećer dok ne dobijete glatku smesu.
    • Dodajte umućenu slatku pavlaku u mascarpone smesu i lagano izmešajte da se sve sjedini.
    • Lagano umešajte rastopljeni želatin u smesu, pazeći da se ravnomerno rasporedi.
    • Na kraju dodajte iseckane breskve i lagano promešajte.
  3. Finalni koraci:

    • Izvadite kalup sa podlogom iz frižidera i prelijte krem preko podloge.
    • Ravnomerno rasporedite krem i poravnajte površinu.
    • Kolač stavite u frižider najmanje 4 sata (idealno preko noći) da se dobro stegne.
  4. Serviranje:

    • Pre serviranja, kolač možete ukrasiti dodatnim svežim breskvama ili šlagom po želji.

Foto: Canva