Foto: FB Prof. dr Dragan Milić

Posle gotovo 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda, cilj koji je postavila Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš da se eliminišu sve liste čekanja za kardiovaskularne operacije je ostvaren!

„Liste čekanja od danas na našoj klinici ne postoje i nijedan pacijent koji prođe anesteziološku ambulantu neće čekati operaciju duže od 5-15 dana! Od sutra se klinika vraća na redovan režim rada.Lista čekanja sa 149 bolesnika na početku ove godine prešla je u listu zakazivanja na kojoj se sada nalazi 42 bolesnika! Operacije koje su se prošle godine čekale 3-4 a nekada i 6 meseci više se neće čekati. U ovih 100 dana urađeno je ukupno 248 operacija a prošle godine za isto vreme 117. Samo je u martu mesecu ove godine uradjeno neverovatnih 98 operacija.Broj hospitalizovanih bolesnika u prva 3 meseca prošle godine bio je 145 a ove čak 353. Broj ambulantnih pregleda za period januar-mart ove godine iznosio je 3014 a prošle godine 1467“, kazao je direktor Klinike prof. dr Dragan Milić.

On pojašnjava da je u odnosu na prošlu godinu došlo do dupliranja broja operacija, broja pregleda i broja hospitalizacija. Jedino je stopa smrtnosti ostala ista – ispod 2% (1.98%) uključujući i hitne slučajeve.

„Niko od pacijenata koji je operisan tokom vikenda nije preminuo (bilo je sumnje da se vikendom gubi koncentracija u radu pa samim tim da pada i kvalitet rada. Ova pretpostavka se nije pokazala tačnom. I sve ove rezultate u ovih 100 dana postigla je ista ekipa ljudi sa istim ili čak nešto manjim brojem izvršioca u odnosu na prošlu godinu i to govori sve o povećanom obimu posla koji smo imali. Na žalost broj higijeničara i bolničara smanjen je u odnosu na prošlu godinu što potencijalno može ozbiljno ugroziti rezultate našeg rada i činjenicu da naša klinika gotovo da i nema postoperativne infekcije. Smanjen je i broj anestetičara“.

Prof. dr Milić ističe da je jako ponosan na celokupno osoblje klinike koje je istrajno i požrtvovano izdržalo ovaj ekstremno jak tempo rada i ispunilo dato obećanje da će eliminisati liste čekanja.
Ukoliko u budućnosti bude veći priliv pacijenata koji se ne mogu svi operisati radnim danima, radićemo ponovo vikendima bez finansijske naknade kako bi i oni dobili odgovarajuću i pravovremenu operaciju – poručuje dr Milić.

 

Izvor:  niskevesti.rs