Ученици који завршавају осми разред ове школске године, као и наредне генерације ученика и полазника, изјашњаваће се до 30. децембра о томе који ће тест, од пет понуђених предмета, радити као трећи на завршном испиту.

Изјашњавање за трећи тест из, природних или друштвених наука биологије, географије, историје, физике и хемије, врши писаним путем у школи или електронски на порталу Моја средња школа, саопштили су из Министарства просвете, науке и технолошког развоја. У случају да се ученици предомисле и желе да промене предмет који ће полагати на трећем тесту, моћи ће то да учине у школи до 1. фебруара 2023. године.


Из Министарства поруцују да је на завршном испиту, промењен и концепт бодовања, с обзиром на то да је промењен и концепт полагања трећег теста на завршном испиту. Ученик може да оствари највише 14 бодова на тесту из српског језика и књижевности, односно матерњег језика и књижевности, 14 бодова на тесту из математике и 12 бодова на трећем тесту.

Завршни тест на крају основне школе се полаже решавањем три теста из: српског-матерњег језика, математике и теста из природних или друштвених наука по избору ученика из наставних предмета биологије, географије, историје, физике и хемије, подсећају из Министарства.

 

Извор : Новосадска ТВ