Невладина организација Praxis је у сарадњи са Општинском управом Бачка Паланка одржала округли сто на тему превенције и елиминације дечијих бракова у Србији. Округли сто био је прилика да представници образовних институција, Црвеног крста, Националне службе за запошљавање, полиције, ромских удружења, Савета за родну равноправност, органа општинске управе, Канцеларије за младе и медија разговарају на тему дечјих бракова у Бачкој Паланци.

Округли сто је организован у оквиру пројекта „Превенција и елиминација дечјих бракова у Србији“ који финансирају Амбасада Краљевине Холандије у Србији, Министарство за економску сарадњу и развој Савезне Републике Немачке (БМЗ) у оквиру Програма Немачке развојне сарадње “Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“, а спроводи Праxис заједно са локалним партнерским организацијама. Циљ пројекта је да допринесе превенцији и елиминацији дечјих бракова и побољшању положаја Ромкиња у ромским насељима у Крушевцу, Крагујевцу, Врању, Суботици, Бачкој Паланци, Смедереву, Новом Саду и Лесковцу.

На овом округлом столу представљени су налази до којих се дошло на основу ранијих састанака са институцијама, односно на основу анализе локалних докумената и механизама који постоје у општини Бачка Паланка, а који указују да дечји бракови често нису препознати као тема у оквиру ових аката и механизама.

Главни закључак скупа је да су мере које се већ више година спроводе у образовању у општини Бачка Паланка донеле значајне резултате у побољшању редовног похађања школа од стране најугроженијих категорија становништва које се осипало из образовања, и да је то показатељ да афирмативне мере, њихово праћење и спровођење, итекако имају утицај на спречавање других проблема у локалној самоуправи. Управо поучени тим примером, заговарање ка запошљавању ромске омладине која је стекла одређени образовни профил би био добар путоказ а уједно и превенција дечјем браку као будућности ове деце.

Учесници округлог стола „Превенција и елиминација дечијих бракова у Србији“ су се сагласили да су потребни конкретни примери економског оснаживања, образовног оснаживања и пре свега системског оснаживања, како би деца пре пута у дечји брак изабрала пут ка грађењу своје будућности као економски независне, каријерно и професионално остварене личности.