Sinoć je u Novosadskom pozorištu održana svečanost povodom praznika mađarske nacionalne manjine – Dana Svetog Ištvana.

Čestitajući praznik, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović podsetio je na to da je ovaj praznik proglašen za datum od pokrajinskog značaja.

„Zajedništvo i ravnopravnost jedna je od najvažnijih karakteristika Vojvodine i jedna od njenih dragocenosti. Unapređenje tog zajedničkog bogatstva, bio je i ostao jedan od naših najvažnijih ciljeva“, izjavio je Mirović i dodao da je Vojvodina mesto u kojem se svaki identitet čuva kao neprocenjiva zajednička vrednost i gde nacionalni i konfesionalni sklad institucije čuvaju i poštuju.

Mirović je istakao da je poslednjih deset godina postignut izuzetno visok stepen međusobnog razumevanja, i zato ćemo, kako je naveo, te odnose na korist svih nastaviti da unapređujemo.

„Od izuzetnog značaja su izvanredni međusobni odnosi i plodotvorna saradnja Republike Srbije i Republike Mađarske zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i Viktoru Orbanu. Imamo važne i velike zajedničke infrastrukturne i druge projekte koji nas još više povezuju, poput brze pruge Beograd – Budimpešta koju intenzivno gradimo i koja će nas na svaki način još više približiti.

„Držeći se i dalje puta koji nam je zacrtao Sveti Ištvan, i koji nam je pre više od 1000 godina stvorio državu, istrajali smo uz našu tradiciju, sačuvavši hrišćanske vrednosti. Vera, nada i podrška su održali naš integritet. Danas možemo reći da je dobro biti Mađar u Srbiji“, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Arpad Fremond.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i predstavnici Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predstavnici Grada Novog Sada, diplomatskog kora i drugi.