У току је  туристичка сезона и велики број људи аутомобилима пролази кроз Србију.   Путеви су оптерећени, а сви покушавају да што пре стигну до одредишта без већих задржавања. Од почетка ове године до 5. августа у саобраћајним несрећама у Србији погинуло је 292 људи, што је 19 више него у истом периоду прошле године, а број је сада још већи и прети да да се увећа. Само у јулу месецу, у саобраћајним несрећама на  путевима у Србији погинуле су 63 особе.   Забрињавајући подаци говоре да су жртве саобраћајних несрећа на српским путевима углавном млади и деца, а разлози који су доводили до несрећа углавном су слични : умор возача, неприлагођена брзина, губитак контроле над возилом, вожња у алкохолисаном стању и слетање са пута.

У летњем периоду  за воланом има и доста младих возача, који нису довољно искусни. То је и разлог што је измењена законска одредба која говори о  пробној возачкој дозволи, која важи до 21. године. Законом о безбедности саобраћаја посебно је дефинисан члан који се односи на младе возаче и који јасно прописује ограничења и правила понашања младих возача у саобраћају. Прописи налажу да они не смеју да буду за воланом од 23 часа до 6 ујутру,  могу да управљају само возилом одређене снаге, уз пратњу одраслог,  не смеју да конзумирају ни трунку алкохола, а закон прописује и којом брзином смеју да се крећу

Припадници Управе  саобраћајне полиције ће појачано контролисати брзину кретања возила на путевима у Србији од данас до недеље 18. августа.  У питању је међународна акција у којој учествује свих 29 држава чланица организације ТИСПОЛ (Мрежа саобраћајних полиција Европе). “Припадници саобраћајне полиције ће ангажовати све расположиве уређаје за мерење брзине – ручне радаре, радаре у системима видео-надзора и уређајима за мерење брзине у такозваним “пресретачима”,  док ће на аутопутевима бити мерена и просечна  брзина кретања возила”, наводи се у саопштењу МУП-а, а брзина кретања возила биће контролисана и у ноћним условима. Полицајци ће приликом заустављања сваког возила које прекорачи дозвољену брзину кретања, контролисати и коришћење сигурносних појасева, а сваки возач ће бити тестиран на алкохол. У МУП-у упозоравају на то да се у првих седам месеци ове године неприлагођена брзина јављала као утицајни фактор у половини саобраћајних незгода са погинулим лицима.