Многе установе које се баве неговањем језика, писма и културе обележавају Међународни дан писмености као подсећање колико је важно да знамо свој језик и граматику, односно да тачно и правилно пишемо и говоримо.

Истраживање ЦеСИД-а спроведено у оквиру овог програма, показује да чак 97 одсто грађана Србије од 12 до 60 година користи интернет. Мреже која је и даље најпопуларнија у Србији је „Вајбер“, који свакодневно користи чак 80 одсто грађана. На другом месту је „Воцап“, а на трећем „Фејсбук месинџер“. 

Подаци Републичког завода за статистику показују да је око 4.500 деце и младих од 10 до 19 година у Србији неписмено. Основна знања из читалачке писмености нема око 38 одсто ученика првог разреда средње школе. Зато је на адресу Министарства просвете, науке и технолошког развоја стигла Иницијатива Друштва за српски језик и књижевност Србије да се број часова српског језика у основним и средњим школама повећа.

Уочи Међународног дана писмености који се од 1967. обележава сваког 8. септембра из Министарства кажу да српски језик заслужује такав статус, али да треба „сагледати целокупну слику, да се до сада више пута разговарало на ту тему, али да мора да постоји широки дијалог свих релевантних институција.“

Иницијатива је даље достављена Националном просветном савету, Заводу за ванредно образовање и васпитање и Заводу за унапређивање образовања и васпитања и сада се чекају њихове препоруке.