Прави пријатељ у овим летњим данима јесте добра књига. У сарадњи са Народном библиотеком „Вељко Петровић“, објављујемо вам предлоге књига за ову недељу.

Из дечијег одељења препоручују:

КАД СЕ УМЕША МИСЛИЛАЦ Кристина Нестлингер    

У трећем разреду влада велика узнемиреност. Неко у разреду краде. Лилибет, Кец Пик и Мислилац, троје нераздвојних другара, нагађају ко би то могао да буде, али права потрага почиње тек кад златан сат Ханси Донал, украден за време одмора, бива пронађен у клупи његовог пријатеља, Сера. Нераздвојна тројка уверена је да Сер није крив и решена је да то докаже… Књига Кристине Нестлингер “Кад се умеша мислилац”, увршћена је на Почасну листу остварења за децу и младе коју објављује град Беч.

 ОЛИВЕР ТВИСТ  Чарлс Дикенс      

Тежак рад и глад неподношљиви су и одраслом човеку, а сироче Оливер Твист трпело је те недаће од самог рођења. Он жели нешто више од живота, али када побегне у Лондон да тражи своју срећу, његов положај постаје још гори – упада у друштво лопова и криминалаца. Оливер мора да се потруди да пронађе своје право место у свету, а да не изневери себе.

 

Из одељења за одрасле, препоручују књиге:

АЛЕКСАНДАР ОД ЈУГОСЛАВИЈЕ Вук Драшковић  

Није Југославија грешка. Грешка смо сви ми, овакви какви смо сада… Губили су Обреновићи ратове, а снажили Србију. Да ли је то пораз? А он, ево, победио у свим ратовима, слави га цео свет, а Србија, биолошки, на умору. Да ли је то победа? Да ли је стварање Југославије било велико дело или трагична заблуда – гласи питање над питањима које у новом роману Вука Драшковића сам себи поставља главни протагониста, краљ Александар Карађорђевић, творац и први владар нове државе Јужних Словена на почетку XX века. Са којим се дилемама носио, са каквим се наслеђем и препрекама сусрео по завршетку Првог светског рата, које су домаће и стране силе ометале стварање велике државе од Солуна до Алпа, која је била његова државна идеја и како је замишљао будућег грађанина земље четири пута веће од предратне Србије – читалац ће сазнати из ове књиге која преиспитује историјску улогу и успоставља људски лик краља Александра Карађорђевића, од стварања Краљевине СХС 1918. до атентата у Марсељу 1934. године. Без улепшавања и без омаловажавања, Вук Драшковић нам износи унутрашњу борбу и дилеме регента и краља Александра, прослављеног врховног команданта Српске војске у Великом рату, који нам, у једној драматичној исповести, износи своју визију државе, већ тада угрожене многим пукотинама…

ВИОЛИНИСТА ИЗ ВЕНЕЦИЈЕ:  Прича о Вивалдију  Алиса Паломбо  

Као и готово сви Венецијанци осамнаестог века, Адријана д’Амато обожава музику, али јој строги отац, трговац, забрањује да негује свој дар за свирање виолине. Но она не дозвољава да је то спречи да оствари своје снове па се под окриљем ноћи искрада из породичне палате да би часове виолине узимала од виртуозног виолинисте и композитора Антонија Вивалдија. Оно што почиње као учење у тајности, међутим, убрзо прераста у страсну љубавну везу. Адријанин отац је решен да је уда за богатог и угледног венецијанског племића – и појављује се леп, неодољив удварач, кога би, свесна је, могла да заволи, али то не поједностављује њен положај. Вивалди је пак свештеник, па њихову везу забрањују и црква и друштво. Обоје знају да ће се њихова веза окончати после њене удаје, али Адријана не може да предвиди догађаје који ће принудити Вивалдија да бира између ње и своје музике. Виолиниста из Венеције, роман који обухвата више од тридесет година Адријаниног живота, прича је о страсти, музици, амбицији и проналажењу снаге да се човек заљуби и настави живот кад љубав престане.