Foto: RZS

Konkurs za prijavljivanje kandidata za popisivače poljoprivrednih gazdinstava otvoren je još dva dana, odnosno do 21. avgusta u 20 časova, podseća Republički zavod za statistiku (RZS).
Zainteresovani kandidati, detalje ovog konkursa rapisanog 15. avgusta mogu da vide na veb-sajtu Zavoda za statistiku i sajtu Popisa poljoprivrede 2023.

Planirano je da u Popisu poljoprivrede 2023. učestvuje oko 3.000 popisivača, 300 opštinskih i 16 regionalnih koordinatora. Pre početka popisa biće organizovana petodnevna obuka za organizatore i neposredne izvršioce, po nivoima, radi obezbeđivanja jedinstvenog postupanja u tumačenju i primeni metodologije, prema planu i programu RZS-a.

Popis poljoprivrede 2023. obuhvatiće poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Srbije, bez obzira na status (porodična gazdinstva, gazdinstva pravnih lica i preduzetnika). Po popisivaču je predviđeno da bude oko 250 gazdinstava, a podaci će biti prikupljani metodom intervjua na terenu, od 1. oktobra do 15. decembra, na osnovu Adresara poljoprivrednih gazdinstava.

Popisivači će podatke unositi direktno u elektronski upitnik na laptopu (metod CAPI). Uslovi koje kandidati za popisivače treba da ispune su državljanstvo Srbije, prebivalište ili prijavljeno boravište u Srbiji, najmanje 18 godina starosti u trenutku popunjavanja prijave, kao i stečeno najmanje trogodišnje srednje obrazovanje i da kandidat nije osuđivan, da protiv njega nije pokrenuta istraga i da se protiv njega ne vodi krivični postupak.

Kandidati će biti rangirani na osnovu podatka iz prijave o opštini u kojoj imaju prijavljeno prebivalište ili boravište i ostvarenih bodova. Sa izabranim kandidatima, u zavisnosti od njihovog radnog statusa, zaključivaće se Ugovor o privremenim i povremenim poslovima ili Ugovor o dopunskom radu.
Prvi rezultati popisa poljoprivrede očekuju se najkasnije do 31. januara 2024. godine.

 

Izvor: RTV