И ове недеље придајемо значај читању и издвајамо најинтересантиније наслове по препоруци библиотекара Народне библиотеке “Вељко Петровић”.

Из дечијег одељења препоручују:

 СВЕТ ЈЕДНОРОГА – ЧУВАРИ ДОБРА  Михаела Бурдова

(Прва књига трилогије Свет једнорога)

Једнорози су оличење добра, дивне и мирољубиве животиње… Међутим, један од њих нестане и равнотежа између добра и зла је нарушена. Црни чаробњак Валгар жели да завлада овом земљом, и послао је своја чудовишта да пронађу несталог једнорога, како би добро заувек нестало. Вилењаци долазе у помоћ Лиландгарији, на челу са краљицом земље Аранис. Дружина коју чине елфови, престолонаследник Лилиандгарије, ратник тајновите прошлости и један мачкорог креће у потрагу за једнорогом…

 ДОБРО ДОШАО У ПОРОДИЦУ-САРА КЕЈ Сара Кеј

Сариној срећи нема краја: добила је брата! Али она и не слути да ће се ускоро силно разочарати: та беба само спава, плаче и једе. А када јој једног дана повере важан задатак и остане сама код куће да причува бебу, Сара ће схватити да то није нимало лако…

Из одељења за одрасле препоручују:

АНЂЕО АТЕНТАТА Светислав Басара

Трајност је велика илузија, ето прве ствари коју човек сазна када престане да траје. Чим се измигољи из каљуге времена и простора, пукне му пред очима да је свет створен претходног тренутка и да ће већ следећег тренутка бити уништен, а да је све што се збива између та два тренутка само кошмар из кога се – на овај или онај начин – морамо пробудити.

Браво, Принципе! Рука ти се позлатила! Нека си убио тиранина, Гаврило, осветниче пола милиона убијених животиња!

То је само део ратнохушкачких поклича који о годишњицама сарајевског обрачуна одјекују Србијом и уздижу се до небеса.

Можда ће након читања тих докумената Принципу доћи из дупета у главу да смо нас двојица у ствари Диоскури, лице и наличје исте трагедије, и да смо обојица улудо изгубили главе.

Аустроугарски надвојвода Франц Фердинанд, с оне стране гроба, диктира свом посмртном секретару Фердинанду Берхтолду своје виђење Сарајевског атентата, његових узрока и последица.

Са непресушним хумором и иронијом, Басара кроз немогућ дијалог двојице протагониста овог романа обесмишљава стереотипна историјска тумачења и нуди своју, уметнички уверљиву истину о пресудним догађајима који су довели до Првог светског рата. Исмевајући балканску аљкавост и ратоборност колико и германску декаденцију и охолост, он излаже беспоштедној порузи подједнако велике и мале народе у гротлу XX века.

 МАЕСТРА   Л. С. Хилтон

Овај психолошки трилер сличан Талентованом господину Риплију представља фемме фатале која је препредена као Ејми Дан из Ишчезле, опасна као Лизбет Саландер из Мушкарци који мрзе жене, секси, паметна и смртоносна.

Џудит Рашли је дању асистенткиња у престижној лондонској аукцијској кући, а ноћу хостеса у једном од најозлоглашенијих барова у граду.

ДА БИ ДОБИЛА ОНО ШТО ЖЕЛИ

Како би успела у животу, Џудит зна да мора поштовати правила игре. Променила је нагласак, увежбала манире отмених људи и своју дискретност је довела до нивоа уметности.

Али кад је отпусте зато што је открила мрачну тајну уметничког света, њени искрени напори и снови за бољим животом биће уништени.

Због тога допушта свом омиљеном, а већ скоро заборављеном осећању, гневу, да је обузме знајући да ће се тако осећати боље.

ОНА ЋЕ ПРЕКОРАЧИТИ СВЕ ГРАНИЦЕ

Док прати једног од својих највећих клијената до Француске ривијере, догодиће се страховита несрећа која ће све променити.

Не би ли заштитила себе, Џудит схвата да мора да се претвори у неког другог. Мења идентитет и поставља правила нове опасне игре.