Vanja Petković, predsednica Udruženja „Čepom do osmeha“  savetuje kako jeftinije i ekonomičnije da se spremimo za početak školske godine:

„Uskoro počinje škola i čini nam se da je spisak potrebnih stvari svake godine sve duži. Ali ukoliko u ovom momentu razmišljamo i o očuvanju planete nekoliko pažljivih promena može učiniti povratak u školu manje opterećujućim i za planetu a i za naš novčanik.“, kaže Vanja Petković, doktorand nauke zaštite životne sredine, osnivač Akademskog centra zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Šarenilo školskog pribora lako nas mami, takođe ta kupovina može zaista mnogo da nas košta, pogotovo ako imate više od jednog deteta. Ako vam se nešto čini nepotrebnim, preskočite to. A ako se kasnije pokaže potrebnim, onda ga kupite, ipak dostupnost kancelarijskog/školskog pribora je tokom cele godine.

„Naravno da je početak školske godine prilika za dobijanje novih stvari ali hajde da od sada razmišljamo malo drugačije.
Izaberite višekratnu upotrebu u odnosu na jednokratnu ili recikliranu umesto novih i originalnih materijala. Proverite samo koliko imate kući na pola iskorišćenih grafitnih olovaka, takođe možete pronaći olovke, sveske i blokove napravljene od recikliranih materijala.
Bojice i olovke u boji stvaraju manje otpada – i manje isparenja – od markera.  Istražite proizvođače koji prodaju školski pribor za višekratnu upotrebu, reciklažu i netoksični pribor, od netoksičnog lepka i recikliranih olovaka.

Što se tiče rančeva i peronice, uvek možemo razmeniti sa starijom braćom ili sestrama , ili napraviti razmenu među komšilukom, novac koji uštedite možete iskoristiti na kupovinu kvalitetnijih, dugotrajnijih stvari koje morate kupiti ili prosto možete da uštedite za patike ili bilo koju drugu stvar koju morate imati, odnosno „koju svi drugi dobijaju“, znaju roditelji o čemu pričam kaže Vanja, iz iskustva, kao majka troje dece, od kojih su dvoje školskog uzrasta. 

Osim ako letnji nalet rasta nije učinio da im ceo ormar zastari, izbegavajte kupovinu potpuno nove garderobe. Umesto toga, nosite novu odeću za prvi dan škole i sačekajte nekoliko nedelja da vidite šta deci treba. Zamena odeće može biti zabavna u bilo kom uzrastu i ima smisla za decu ili pre početka škole ili nekoliko nedelja kasnije kada stilovi „sazrevaju“. Ukusi i trendovi se brzo menjaju, posebno ako se grupe prijatelja promene u novoj školskoj godini. I nikada nije prerano da se deca upoznaju sa održivom modom.

Odlučite se za čvrst ranac/školsku torbu koji će trajati nekoliko godina. Danas možemo pronaći mnoge sa višegodišnjom garancijom i mogu se popraviti ako se pokvari kaiš ili patent zatvarač. Birajte proizvođače koji prave promenu ka održivom tekstilu. Potražite ruksake/školske torbe napravljene od prirodnih vlakana poput konoplje ili lana. 

Užinu koju pakujete svojim mališanima neke bude u kutiju za višekratnu upotrebu umesto plastičnih kesa. Postoji mnogo slatkih kutija u bento stilu i opcija od nerđajućeg čelika koje eliminišu potrebu za plastičnim kesama i folijama vrećama sa patent zatvaračem, aluminijumskim folijama. Imajte u vidu da se aluminijumske folije nikada ne razrade u životnoj sredini. Flaše za vodu i termo flaše za višekratnu upotrebu su bolja opcija od plastičnih flaša.

„Uputite decu u nove odluke, u novo saznanje kako kao pojedinci i te kako možemo da doprinesemo i smanjimo negativan uticaj na životnu sredinu. Nema razloga da ne znaju kakav uticaj na životnu sredinu mogu imati njihove torbe, olovke, papir ui drugi školski pribor. U najmanju ruku svojim primerom mogu edukovati svoje vršnjake, drugare i nastavnike o ekološkom načinu razmiljanja i nekim novim odlukama“ izjavila je Vanja Petković doktorand zaštite životne sredine, osnivač Akademskog centra zaštite životne sredine i održivog razvoja.

 

„Srećno u novoj školskoj godini!“, poručuje svim školarcima Vanja Petković, doktorand nauke zaštite životne sredine i osnivač Akademskog centra zaštite životne sredine i održivog razvoja.