Још једна успешна целодневна акција добровољног давања крви јуче је спроведена у просторијама  Црвеног крста општине Бачка Паланка. Крв је дало 111 добровољних даваоца а међу њима је било  четворо нових даваоца који су први пут дали крв. На акције добровољног давања крви које организује Црвени крст Бачка Паланка и Завод за трансфузију крви Војводине сваког месеца одазове се велики број добровољних даваоца. Јуче је на акцију одазвало се  нешто мање даваоца  него што је уобичајено што лекари повезују са променом времена која је утицала на здравствено стање многих као и то је време годишњих одмора када даваоци нису физички у могућности да донирају крв.

Посебна припрема за давање крви није потребна, као ни посебан режим после давања крви, али да би се што боље осећали при давању крви, поготово ако је то прво давање, препоручује се да пре давања крви особа буде одморна, да је претходне ноћи спавала уобичајено , да је узела лагани оброк и извесну количину течности- најбоље 4 чаше воде и то два сата пре давања крви. После давања крви завој на прегибу лакта не треба скидати следећа два сата. Тог дана треба да се уноси течности нешто више него уобичајено. Могу се обављати свакодневне  активности али  треба избегавати тежи физички рад или вежбе најмање 4 сата после давања крви. Након давања крви треба избегавати журбу, пушење и алкохол бар неколико сати, дуготрајно стајање и боравак у топлим просторијама. Тог дана није препоручљиво кретати као возач на дуг и напоран пут нити обављати ризичан посао.

Давањем крви се побољшава циркулација и смањује ризик од инфаркта миокарда код мушкараца који дају крв 2 до 3 пута годишње, као и код жена у менопаузи. Организам врло брзо надокнади изгубљену количину крви, а коштна срж се стимулише да производи нове, младе крвне ћелије. Такође, вискозност крви, као фактор за ризик  за добијање кардиоваскуларних болести, се може смањити редовним донирањем крви. Истраживање је показало да особе које дају крви имају нижи ниво гвожђа у својој крви, што умањује и ризик од добијања рака, пре свега рака јетре, плућа, дебелог црева и грла.

https://www.youtube.com/watch?v=2NpiE0IRqgg