Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник посвећен рођењу Светог Јована Претече и Крститеља – Ивањдан. Свети Јован Крститељ рођен је шест месеци пре Христа – 7. јула – и зато је назван Претеча, јер је људе припремао за долазак Спаситеља. Свети Јован Претеча и Крститељ једна је од најчешћих крсних слава у нашем народу. Данашњи велики празник слави се и као дан кумстава и побратимстава. У нашем народу и данас се кумство изузетно цени поштује и често се каже: Бог на небу, кум на земљи! 

О Ивањдану плету се венци од ивањског цвећа, плетењем венаца жели се показати да је природа у развоју дошла до своје највише тачке, и да се тим венцима природа овенчава. Ти венци уједно подсећају и младе да размишљају о свадбеним венцима. Девојке у венце ставе црвену ружу. Мисли се да је Ивањдан толико велики празник да се сунце три пута заустави тог дана. За овај празник постоји мноштво разних обичаја који се упражњавају.  Вода добија посебну моћ, па се сви купају у рекама, потоцима, језерима. Биље и траве имају појачана лековита својства. Зато се бере лековито биље и плету венци, које се чува у кући као лек против разних болести. Ивањдан се може назвати и Девојачким празником, јер је читав низ ритуала поверен девојкама. У многим крајевима, ноћ уочи Ивањдана девојке пале ивањданске ватре, беру цвеће и траве, певају и плету венце које стављају на врх капије. Виноградари не улазе у виноград три дана пре и три дана после Ивањдана. Кажу да тих дана виноград највише напредује јер га чува Свети Јован.

Ивањдан је слава општине Бачка Паланка и храма Свети Јован Крститељ, која се прославља неколико дана уз богат забавни и културно-уметнички програм.