По налогу Савета Европе и Европске комисије 26. септембар је проглашен за Европски дан језика са циљем да се јача свест о разноликости језика и промовише култура различитих европских земаља. Од 2001. године слави се разноликост континента са више од 220 европских аутохтоних језика, 24 службена језика Европске уније и три писма. Поред популарнијих језика као што су енглески, немачки, француски, шпански и руски промовишу се мање распрострањени језици у циљу њихове заштите и популаризације. Дан језика биће обележен у многим основним школама где ће  учитељи и наставници држати предавања о важности учења страних језика, упознати  децу са културом и историјом европских земаља и подстаћи их  да се даље интересују о учењу језика. Више од 800 милиона Европљана данас ће прославити Европски дан језика, а међу тим језицима налази се и српски. Он спада међу словенске језике, једну од највећих језичких група на подручју Европе.

Када је у питању српски језик странцима је занимљиво то што је диграфичан – има два писма која се подједнако користе. Сви воле да чују различите називе које употребљавамо за чланове шире породице, пошто су, на пример, тетке, стрине и ујне у другим језицима најчешће назване једном речју. Процењено је да половина светске популације говори најмање два језика и најчешће су то матерњи и енглески језик. Оваква ситуација настала је као последица различитих фактора као што су туристички обиласци, масовна култура, глобална трговина и потражња на тржишту рада, а све је извесније да ће познавање страних језика бити предуслов за проналажење посла у будућности. Оно што се показало као најбржи и најефикаснији начин учења језика, јесте гледање страних  филмова, читање књига и слушању музику на другом језику.

Евроски дан језика обележавају све државе чланице Савета Европе са циљем да охрабре Европљане да уче језике у било ком старосном добу, подстакну интеркултурну размену и сачувају језичко наслеђе континента.