Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се  у периоду од 21. до 27. јануара под слоганом „Рано откривање може спречити рак грлића материце“, а све у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције.

Препознајући значај ове кампање  и Србија већ тринаесту годину за редом активно учествује у њеном обележавању.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест коју је могуће спречити. Слоган „Рано откривање може спречити рак грлића материце“ шаље јасну поруку свим женама о важности превентивних прегледа у циљу раног дијагностификовања и правовременог лечења које је могуће у случају раног откривања промена на грлићу материце. У том смислу, апелује се на жене да бар једном у току године одвоје дан за посету изабраном гинекологу.

Забрињавајућ је податак да се Србија и даље налази у групи европских земаља са највишом стопом оболевања и умирања од рака грлића материце. У оба случаја Србија се налази на петом месту.

Најефикаснија мера примарне превенције је имунизација против хуманог папилома вируса (ХПВ). Имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа обзиром да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ. Ипак, скоро сваки случај рака грлића материце може се спречити. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце, откривајући малигну дегенерацију у превентивној фази 1.