Foto: SHUTTERSTOCK

Prema objavljenim rezultatima istraživanja Pirls 2021, učenici četvrtog razreda osnovne škole iz Srbije, uzrasta 10 godina u oblasti čitalačke pismenosti postigli su rezultate iznad proseka.

Predstavajući rezultate Pirls istraživanja direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja Branislav Ranđelović rekao je da prosečno postignuće učenika iz Srbije iznosi 514 poena.

Prema njegovim rečima, to je više od prosečne vrednosti PIRLS skale.

„Testiranje je pokazalo da učenici četvrtog razreda imaju bolja postignuća u čitanju radi književnog iskustva, gde je prosek bio 518 poena, u odnosu na čitanje radi pronalaženja i upotrebe informacija gde je prosek bio 511 poena“, kazao je Ranđelović na konferenciji za novinare.

U PIRLS istraživanju iz Srbije je učestvovalo je 4.037 učenika i učenica četvrtog razreda iz 160 škola u Srbiji. Testiranje je sprovedeno u martu i aprilu 2021. godine.

Ovo istraživanje je obuhvatilo 400.000 učenika iz više od 60 obrazovnih sistema širom sveta. Srbija ima prosečno postignuće isto kao i Francuska, a niže od Slovenije, Nemačke, Austrije, Bugarske. Na vrhu skale je Singapur koji je imao veće prosečno postignuće od svake druge zemlje.

Takođe, rezultati pokazuju da su učenici koji su rano počeli sa opismenjavanjem imali više prosečno postignuće u čitalačkoj pismenosti u četvrtom razredu.

Sledeći ciklus testiranja je 2026. godine.

 

Izvor: zelenaucionica.com