Данас се обележава десет година од смрти једног од највећих Срба-патријарха Павла. На десетогодишњицу од смрти, данас ће у Манастиру Раковица где је сахрањен и Кућинци, селу у Славонији у коме је рођен бити служене литургије. Дан раније у Кучинцима освештана је обновљена црква Светих апостола Петра и Павла у којој је патријарх Павле крштен. Храм Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима подигнут је пре 270 година и тај јубилеј , као и 800 година аутокефалности Српске православне цркве биће обележени у епископији пакрачко-славонској дводневним скуповима. Дугорочни план је, како наовде у Српској православној цркви, да се у патријарховом селу направи и парохијски дом, као и да на имању где је рођен буде музеј – задужбина, те да цео комплекс личи на мали Призрен, у коме је као епископ, патријарх Павле провео велики део живота.

Патријарх Палве који је у народу омиљен због скромности и истинољубивости, био је 44. српски патријарх и преминуо је у 95. години 15. новембра 2009. године. На дан сахране, су на путу од Саборне цркве где је тело било изложено до порте манастира Раковица испратиле стотине хиљада поштовалаца. Патријарх Павле бавио се и научним радом, међу објављеним делима су “Монографија о манастиру Девич”, беседа “Живот по Јевандељу” и “Молитве и молбе”. У његово време основана је Академија СПЦ за уметност и конзервацију, враћена је веронаука у школе, а Богословски факултет у окриље Универзитета. Његова лична библиотека припала је фонду Библиотеке српске патријаршије, има статус културног добра и чува се у конаку манастира Светог архангела Михаила у Раковици.

Позната мисао патријарха Павла о љубави: „Права љубав је једино када љубав не тражи своје. Када волиш неког без икакве логике. То је и права слобода. Е зато сам хришћанин.“