Danas su Blagovesti, dan kada je arhangel Gavrilo javio Bogorodici da će roditi Isusa Hrista. Narod slavi Blagovesti kao veliki praznik, pa se čak misli da na današnji dan ni ptice u šumi ne svijaju gnezdo.

Blagovesti spadaju u radosne hrišćanske praznike i slave se uvek 7. aprila, tačno devet meseci pre Božića. Od danas kreće buđenje prirode, kao i mnogi radovi na poljima. Inače, Blagovesti spadaju u Bogorodičine praznike i u pravoslavlju se ubrajaju u dvanaest velikih praznika.

Devojke i žene, posebno one koje žele da zatrudne i postanu majke, odlaze u crkve i manastire gde su ikone posvećene Blagovestima i mole se Bogorodici, a vlada verovanje da na ovaj dan žene ne treba da se češljaju.

Tek posle Blagovesti kreću radovi u voćnjaku i njivama – počinje kalemljenje voća, orezivanje vinograda i setva pšenice i ječma.

Na Blagovesti se, po narodnom običaju, ustaje veoma rano, čak i u ponoć, a dan je počinjao devojačkom pesmom. Veruje se i da je danas dobro umiti se u potoku ili reci, a kuća i okućnica bi trebalo da se očisti. Blagovesti su, uz Cveti, jedina dva dana kada je dozvoljeno jesti ribu tokom Vaskršnjeg posta.