Фото:  slobodnaevropa.org

Данас се навршава 22 године великих демонстрација у Београду, којима је 5. октобра 2000. године окончана владавина Слободана Милошевића. Пре двадесет и две године, у Београду су тог дана одржане велике демонстрације због тога што је председник СРЈ Слободан Милошевић одбио да призна резултате на председничким изборима, на којима је 24. септембра изгубио од кандидата Демократске опозиције Србије (ДОС) и лидера Демократске странке Србије Војислава Коштунице. Демонстранти су 5. октобра на плато испред тадашње Савезне скупштине стигли из читаве Србије у колонама аутомобила, аутобуса и камиона дугачким десетине километара, на појединим локацијама и пробијајући булдожерима полицијске блокаде на путевима.

Већ у преподневним сатима полиција је употребила сузавац како би спречила демонстранте да уђу у Скупштину, али безуспешно. Зграда Савезне скупштине је демолирана и запаљена, као и зграда РТС-а у Таковској улици.

Полиција је убрзо престала да пружа отпор и махом се придружила грађанима.

У вечерњим сатима 5. октобра 2000. грађанима се са терасе Скупштине Београда обратио нови председник СРЈ Војислав Коштуница, а наредног дана, 6. октобра, Милошевић је признао изборни пораз и честитао Коштуници.

У демонстрацијама је погинула Јасмина Јовановић из Милошевца код Велике Плане, која је пала под точкове камиона. Момчило Стакић из Крупња преминуо је од последица срчаног удара. Повређено је 65 људи.