Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade počeo je danas, a bogat muzički i edukativni sadržaj  ovogodišnjeg festivala posetioci će moći da pogledaju i uživaju naredna tri dana. Festival ove godine proslavlja svoj jubilej, 25 godina postojanja i širenja kulture u našem gradu.

Kao i svake godine, deca i mladi imaće priliku da učestvuju u celodnevnim radionicama . Svi zaninteresovani koji budu učestvovali u radionicama kroz zanimljiv način moći će da nauče kako od elektronskog otpada poput tipki tastature da naprave osmeh Čarlija Čaplina, vratiće se u prošlost i videti koji su to najvažniji trenuci u istoriji pozorišta ali i naučiti  o živom svetu u Dunavu i oko njega, kao i o zagađenju i zaštiti reka. Jedna od tema na radionicama  biće i kako naučiti da se kaže „ne“ vršnjačkom i seksualnom nasilju kao i to kako da prepoznamo i sprečimo potencijalno nasilje u začetku i kome se obratiti za pomoć. Polaznici na radionicama imaće priliku da podele svoje čitalačko iskustvo, učiti kako uz pomoć origami tehnike da naprave figurice od papira, saznati o svetu biljaka koje nas okružuju ali i svi oni koji žele da postanu glumci moći će kroz glumačke vezbe da se upoznaju sa tom profesijom i kroz govorne vežbe nauče koliko izgovorene značenja mogu da imaju reči koje izgovaramo. Poslednjeg dana festivala  na svečanoj ceremoniji zatvaranja svi učesnici na radionicama prikazaće svoj stvaralački rad.

U popodnevnim časovima svih dana festivala biće oržane pozorišne predstave. Ove godine nastupiće 9 pozorišnih trupa iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Rusije, BiH i Srbije. Svečano otvaranje festivala biće večeras u 21 čas ispred Sportske hale „Tikvara“ a otvoriće ga Nikola Pejaković Kolja koji je jedan od učesnika žirija ovogodišnjeg festivala.

https://www.youtube.com/watch?v=r4enwTOxdO4