Светски дан смеха осмислио је 1998. индијски лекар Мадан Катарија, оснивач јоге смеха, јединствене технике вежбања која комбинује групни смех и дисање. Циљ је подстаћи људе да се што више смеју јер ће се осећати боље, растеретити стреса, смањити бриге и депресију и тако ојачати имунитет. Када се човек смеје активира се чак 80 мишића, а од тога њих 17 на лицу. Осим тога, смехом се “тренирају” хормони јер се тада производи више ендорфина, који називају и хормоном среће. Стручњаци такође тврде да је пар минута смејања исто као и 15 минута вежбања на собном бициклу.

У медицини смех се користио од давнина, међу најранијим писаним забелешкама о томе колико је добар за здравље налазимо мудре изреке у Библији. Постоје записи да су градитељи у старој Грчкој подизали болнице у близини позоришта да би пацијенти свакодневно слушали смех и повике веселе публике. У древној Индији постојали су мудраци који су путовали по земљи и, уместо да проповедају, само су се смејали да би друге учили колико је смех моћан. Један француски хирург је пацијентима, тек оперисаним, причао вицеве и тако им олакшавао бол. Истраживања показују да се у одраслом узрасту смејемо око 17 пута дневно, а најмлађи то чине око 300 пута дневно. Жене се чешће смеју мушкарцима, него мушкарци женама. Доказано је да су се људи некад смејали у просеку 18 минута дневно, а данас је то сведено на тек шест минута.

Ових дана имамо доста разлога за смех. Почела је Нова година, празници су у току и искористите то време за што више смеха са својим најближима. Нека Вам сваки дан почне са осмехом!