Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату обележава се 21. октобра као спомен на крваву јесен 1941. године, када су немачке окупационе трупе извршиле масовна стрељања цивила у Крагујевцу, као и широм Србије. Овај празник је постао званичан државни празник у децембру 2011. године, када је Народна скупштина Републике Србије усвојила измене Закона о државним и другим празницима, и обележава се радно.

Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату је први пут званично обележен 21. октобра 2012. године у Крагујевцу у Спомен-парку .

Немачке окупационе снаге су у периоду од 19. до 21. октобра 1941. у Крагујевцу и околини стрељале више хиљада цивила у знак одмазде. На суђењу током Нирнбершког процеса прихваћена је чињеница да је у Крагујевцу стрељано око 7.000 цивила, а накнадна истраживања су утврдила да је на данашњи дан живот изгубило око три хиљаде недужних, међу којима су били и ђаци Крагујевачке гимназије.

Велики школски час” је антиратна манифестација којом се из Крагујевца сваке године свету упућује порука да се никада не понови злочин из Другог светског рата, када су фашистичке снаге 1941. године у том граду стрељале хиљаде невиних грађана, међу којима ђаке и професоре Прве крагујевачке гимназије.

Повод за стрељање, које је трајало од 7 сати изјутра до 14 сати, тог 21. октобра 1941. године, били су немачки губици у борби за четничким и партизанским јединицама 16. октобра на путу Крагујевац – Горњи Милановац. У тој борби Немци су имали 10 мртвих и 26 рањених војника.