Изложбена  поставка “Паланачки срез и присаједињење Војводине Краљевини Србији”  аутора Николе Миливојевића мастера историје из Бачке Паланке,  први пут је угледала светлост дана прошле године,  поводом обележавања 100 година од присаједињења. Поставка прати причу везану за ратне напоре Краљевине Србије у Великом рату, стање на простору Аустроугарске током 1918. године , Паланачки срез за време Великог рата  и у Краљевини Срба,  Хрвата и Словенаца. Тема овогодишње Ноћи музеја била је слобода,  тако да је  изложба нашла своје место и  у оквиру ове манифестације.

Народна библиотека “Вељко Петровић” низом програма,  7 година за редом,  активно учествује у манифестацији Ноћ музеја. Поред изложбе “Паланачки срез и присаједињење Војводине Краљевини Србији”,   у Галерији библиотеке је одржана и позоришна представа “Бановић Страхиња”  ученика ССШ  “Др Радивој Увалић”, коју су премијерно извели на Светосавској приредби.

Окосница овогодишње Ноћи музеја  било је освајање и упражњавање слобода у најширем смислу – од уметничког изражавања и образовања до слободе мисли и кретања. Својим програмом Народна библиотека “Вељко Петровић”  Бачка Паланка у потпуности је одговорила задатој теми.