Dom zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ organizovao je drugo po redu  stručno predavanje pod nazivom „Savremeni preparati u tretmanu rana – prikazi slučajeva“, koje je okupilo medicinske sestre i tehničare iz različitih zdravstvenih službi.

Predavači, uključujući dr Violetu Ćalović, regionalnog menadžera AB OVO, i tim iz Službe kućnog lečenja Doma zdravlja Bačka Palanka, predstavili su savremene pristupe u lečenju rana. U predavanju su učestvovali ms Alisa Vukotić, ms Gordana Novaković, ms Isidora Radosavkić i mt Miloš Jocić.

Na predavanju je  naglašeno da bolest nije izolovani događaj, već je povezana sa celokupnim zdravljem pacijenta, uključujući i emocionalnu i mentalnu dobrobit i takav holistički pristup lečenju podstiče kvalitetniju negu pacijenta.

Aleksandra Maran, glavna sestra Doma zdravlja, istakla je značaj ovakvih edukacija za razmenu iskustava i znanja među zdravstvenim radnicima. Posebno je naglasila ulogu medicinskih sestara u seoskim ambulantama, koje često moraju vrlo  samostalno i odgovorno pristupati svojim zadacima zbog deficita lekara.

Na predavanju su se čula iskustva medicinskih radnika koji odlaze na teren i pružaju negu pacijentima, a gosti su bili i njihovi kolege iz Vrbasa, koji su došli da pruže podršku.

Zaključak predavanja je da medicinske sestre i tehničari na terenu igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja zajednice, posebno u oblastima gde su pristupi zdravstvenoj zaštiti ograničeni. Njihova prilagodljivost i svestranost doprinose kvalitetu nege i poboljšanju zdravlja pacijenata.

Na kraju predavanja održana je diskusija tokom koje su učesnici postavljali pitanja o izazovima s kojima se susreću na terenu, kao i o novim preparatima koje mogu koristiti.