U nedelju, 20. oktobra, Gimnazija je proslavila Dan škole. Svečanu akademiju otvorio je hor škole ,,20. oktobar”, pod dirigentskom palicom profesorke Snežane Žujić, koji je otpevao dve narodne pesme u zapisu Kornelija Stankovića: „Osu se nebo zvezdama“ i „Oj, za gorom“. Izvođenje ovih pesama pomogla je korepetitorka Dragana Vranješ.

Direktorka škole Tamara Antić pozdravila je prisutne osvrnuvši se na to kako je tekao život škole u prethodnoj godini, zahvalila se učenicima, roditeljima i nastavnicima za zalaganje u životu škole, a zatim nagradila najuspešnije učenike i nastavnike.

Pre izvođenja dramskog komada, prisutni su mogli da uživaju u autorskoj kompoziciji učenice drugog razreda Lene Dragutinović pod nazivom „Vir“.

Dramska sekcija naše škole na čelu sa profesorima književnosti Vladimirom Baljem i Mirjanom Vješticom želela je da izvođenjem dramskog komada „Skela“ oda počast piscu Goranu Petroviću, koji je preminuo ove godine. Drama Gorana Petrovića govori o odnosu našeg naroda prema sopstvenoj istoriji, o navici da se zatvore oči pred nekim njenim delovima, a takođe i o nužnosti da se sagleda celokupna slika kako bi potonje generacije mogle graditi neku bolju zemlju, ispravljati učinjene greške. Da bi to bilo moguće, moramo imati neokrnjenu sliku prošlosti. Ipak, ova drama ne govori samo o srpskom narodu, nego kazuje univerzalnim jezikom o identitetu, kolektivnom i pojedinačnom, o njegovom uporištu u jeziku jednog naroda, a pre svega o čoveku i njegovom bitisanju u kolebljivim vremenima.

U pripremi svečane akademije učestvovala je gotovo trećina učenika škole kako u izradi scenografije, tako i pripremajući samu priredbu. Gromoglasan aplauz posvedočio je da u ovim kolebljivim vremenima postoje mladi ljudi spremni da budu dostojni potomci svojim precima.

 

 

Izvor: Gimnazija ,,20. oktobra” Bačka Palanka