U petak 18. oktobra, Srbiju je posetio Juraj Blanar, ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike gde se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i drugim zvaničnicima vlade.

Glavne teme razgovora su bile podrška evrointegracionom procesu Srbije i proširenju slovačko-srpskog ekonomskog dijaloga.

Slovački ministar Juraj Blanar u poslepodnevnim časovima posetio je Bački Petrovac, gde je razgovarao sa pripadnicima slovačke nacionalne zajednice i učestvovao u svečanom otvaranju počasnog konzulata Slovačke Republike u Bačkom Petrovcu.

U ime vlade Srbije svečanosti je prisustvovao ministar spoljnih poslova Marko Đurić koji je zajedno sa slovačkim ministrom i počasnim konzulom Andrejom Hodoličom svečano otvorio kancelariju počasnog konzulata.

Susretu sa ministrom Blanarom u Matici slovačkoj u Srbiji prisustvovao je predsednik Matice Slovačke u Srbiji  Branislav Kuljik, predsednica NSSNM Dušanka Petrak i predsednica Opštine Bački Petrovac Viera Krstovski.

Tokom susreta vođen je razgovor  o životu slovačke nacionalne zajednice, kao i o pitanjima poštovanja manjinskih prava, demografskoj i socio-ekonomskoj situaciji.

 

 

Izvor i foto: Matica slovačka u Srbiji