Bezbednosno-informativna agencija (BIA) u četvrtak, 17. oktobra obeležila svoj Dan i 22 godine rada, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac na Memorijalni zid sa imenima stradalim pripadnicima BIA.

Svečanosti su prisustvovali i predsednica Skupštine Srbije Ana Brbnabić, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, kao i direktor BIA Vladimir Orlić.

Današnja BIA formirana je Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji, koji je stupio na snagu 27. jula 2002. godine.

BIA je civilna, nacionalna služba bezbednosti, deo je jedinstvenog bezbednosno-obaveštajnog sistema Srbije.

Bezbednosno-informativna agencija ove godine obeležava i 125. godišnjicu od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove.

U Srbiji su civilni bezbednosno-obaveštajni poslovi prvi put institucionalno organizovani Zakonom o dopuni i izmeni ustrojstva Centralne državne uprave iz 1899. godine.

Ukazom kralja Aleksandra Obrenovića, poslovi Odeljenja za poverljive policijske poslove 1900. godine prešli su u nadležnost Policijskog odeljenja pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Uvažavajući značaj prvog zakonskog uređivanja civilnih bezbednosno-obaveštajnih poslova u Srbiji, Bezbednosno-informativna agencija obeležava 17. oktobar kao svoj dan.
 Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da, Bezbednosno-informativna agencija (BIA) koja obeležava svoj Dan i 22 godine od osnivanja, da nikada nije bio veći unutrašnji pritisak različitih spoljnih službi koje žele da skrenu put Srbije sa srpskog smera i naglasio da je „put Srbije“ jedini dobar put.

Vučić je u obraćanju rekao da nikada nije osećao toliki pritisak iznutra.

„Zato što su svi igrači različitih službi zapadnih i istočnih pritisnuti da ostvare rezultate koje spoljne strane službe od njih traže. Za mene je gotovo nemoguće da izdržim taj pritisak. To je na dnevnom nivou mojih kolega i prijatelja, i sa jedne i sa druge strane. Želeći da skrenu put Srbije negde drugo ili kako oni to smatraju u pravom smeru, a taj pravi smer je ili ovamo, ili onamo, a nikako ono što smo mi uz podršku naroda zacrtali, a to je srpski smer i naša politika i jednaka ekvidistanca prema svima“, naglasio je Vučić.

Predsednik je poručio da je za nas samo „put Srbije“ dobar put i ono što smo zacrtali, a to je naša samostalnost, naša slobodarska politika i ono što treba da donese progres našoj zemlji, a ne nekim drugim zemljama.

„Čestitajući vam veliki jubilej od 125 godina, to je izuzetna stvar i pokazatelj značaja Bezbednosne agencije, ma kako da se ona zvala. Danas živimo u vremenu velikih izazova. I uvek, i u agenciji, i u MUP-u, svuda, gde ima i oružja, informacija i novca, uvek je bilo i biće različitih igara moći, različitih ogovaranja, podmetanja i svega. Ali ono zbog čega sam ponosan na agenciju i na sve vas, to je da ste uvek, na početku i na kraju, bili u svojoj Srbiji kad god je to bilo teško, branili njenu slobodu, njenu državnost, njen integritet i borili se protiv svih onih koji su hteli zemlju da nam unište“, rekao je Vučić.

Kaže da je kada je polagao u BIA venac na mestu gde se obeležava stradanje njenih pripadnika od pre 25 godina osetio stid zbog toga što ih nismo snažnije i jače u prethodnom periodu štitili.

„Što smo stavljali maramu na oči, ćutali i stideli se svih njihovih poduhvata i podviga koje su u ime i za račun otadžbine izvodili u prošlosti.

Počeo sam nešto drugačije da bih vam rekao koliko je vaše jedinstvo za nas danas najvažnije. Kad se nalazite na mestu predsednika vlade ili predsednika države, nema nikakve sumnje da ste izloženi različitim pritiscima, to vam je posao i tu nema kuknjave. Nemojte da igrate veliku utakmicu ako mislite da ćete da igrate bez pritiska. Nemojte da vodite zemlju ako mislite da ćete da je vodite bez pritiska“, naveo je Vučić.

Orlić uručio Vučiću Zlatnu medalju za zasluge povodom Dana BIA

Direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Vladimir Orlić uručio je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jubilarnu Zlatnu madalju za zasluge prvog stepena povodom obeležavanja Dana i 22 godine od osnivanja BIA.

On je na svečanosti izjavio da će pripadnici BIA učiniti sve da Srbija ostane slobodna, suverena i nezavisna zemlja i zahvalio na podršci pojedincima i institucijama, sa kojima je BIA imala, kako je rekao, izvanrednu saradnju, a posebno predsedniku Vučiću.

„Pre svega i pre svih, gospodine predsedniče, da zahvalimo Vama na podršci koja je bila za nas najznačajnija, koja se tiče ne samo nas neposredno iz BIA, uslova za rad u njoj, uslova za život njenih pripadnika i njihovih porodica – već na tome što, kako mi to sa velikim ponosom svake godine na ovom mestu kažemo, našu državnu građevinu, našu Srbiju, mi danas možemo da čuvamo kao suštinski i istinski slobodnu, suverenu i nezavisnu zemlju ponosnih ljudi“, istakao je Orlić.

Istakao je da će pripadnici BIA učiniti sve što je do njih, da Srbija ostane upravo takva.

„Da uvek bude slobodna, da uvek bude ponosna, da nikada ne služi tuđim, već da samo bude okrenuta našim državnim i nacionalnim interesima“, naveo je Orlić.

On je rekao da Srbija pre svega mora da traje.

„I nije lak posao da to obezbedimo, ne postoji vreme u kom je taj posao lak i jednostavan, a danas u doba velikih izazova, kriza koje iz temelja potresaju bukvalno čitav svet – taj je posao još izazovni. I zato taj posao moraju da rade najbolji“, istakao je Orlić.

On je pripadnicima BIA poručio da je posebna čast i privilegija deliti tu službu sa njima.

„I mi ćemo to da uradimo baš onako kako smo obećali i jednim drugima i svojoj voljenoj zemlji. Tako da baš svako na ovom svetu zna da naša služba jeste naša zakletva, da ćemo tu zakletvu da sprovedemo u potpunosti“, naveo je direktor BIA.

Istakao je da će se truditi da svakog dana pomere onu granicu uspeha u profesionalnom radu i da urade sve da naša Srbija „ne samo traje, nego da u svakom od tih novih dana ona bude još snažnija i još uspešnija“.

 

Izvor i foto: Novosadska TV