Foto: Wikipedia

Sveti apostol i jevanđelist Jovan Bogoslov – ovaj praznik danas obeležavaju pravoslavni vernici, a u crkvenom kalendaru upisan je podebljanim slovima. Sveti Jovan se praznuje dva puta u godini, danas, 9. oktobra, kada se sećamo njegovog upokojenja i 21. maja, jer se na taj dan iz njegovog groba širi čudesni i kako vernici kažu lekoviti prah.

Veruje se da na današnji dan ljudi sa sela treba da odmaraju svoju stoku, žene da ne diraju pletivo, makaze, ni igle da ne bi miševi grizli rublje. U nekim mestima udaraju u ambare da se miševi razlete, a u mnogim krajevima u ove dane počinju svadbe, koje traju po tri dana.

Sveti apostol i jevanđelist Jovan Bogoslov je rođen je u ribarskoj, veoma pobožnoj porodici, a zajedno sa bratom Jakovom pristupio je Hristu, postavši jedan od njegovih prvih učenika. Veruje se i da je bio omiljen Hristov učenik; smatrao ga je živahnim, brzim, vrednim, izuzetno odanim i marljivim.

Hrišćanska tradicija smatra apostola Jovan za autora Jevanđelja po Jovanu, tri Saborne Poslanice i Otkrovenje. Današnji istoričari smatraju da apostol Jovan nije autor nekih ili svih ovih dela zbog razlike u stilu pisanja.