Foto: RTV BAP

U maloj sali Skupštine opštine Bačka Palanka dana 25. septembra 2024. godine održana je treća vanredna sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Bačka Palanka, kojom je predsedavao zamenik predsednika Opštine Bačka Palanka i zamenik komandanta Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Bačka Palanka Milan Kraguljac.

Na ovoj sednici bilo je reči o ukidanju vanredne situacije na delu teritorije opštine Bačka Palanka, koja obuhvata K.O Mladenovo i koju je predsednik Opštine Bačka Palanka proglasio Odlukom o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije opštine Bačka Palanka, br. I-016-3/2024-416 od dana 05. septembra 2024. godine zbog opasnosti izazvane pojavom požara na lokalitetu – područje tzv. „Mostonge“ u delu od katastarske parcele 3538 K.O. Mladenovo ( bivša seoska deponija ) pa do katastarske parcele 1483 K.O. Mladenovo ( ulica Sime Šolaje ), u cilju preduzimanja hitnih i opertivnih mera zaštite i spasavanja na delu teritorije opštine Bačka Palanka, koja obuhvata K.O. Mladenovo.

Takođe je bilo reči i o aktuelnoj hidrološkoj situaciji i sprovođenju odbrane od poplava na delu Dunava na teritoriji opštine Bačka Palanka, o čemu je članove Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Bačka Palanka izvestio Ferid Čojo, generalni direktor V.D. «Dunav» A.D. Bačka Palanka i konstatovano da teritorija opštine Bačka Palanka prema trenutnim pokazateljima neće biti ugrožena vodostajem reke Dunav i da se najviša vrednost vodostaja Dunava na teritoriji opštine Bačka Palanka očekuje u subotu.

Na sednici je, između ostalog, donet zaključak na osnovu koga je predsednik Opštine Bačka Palanka doneo Odluku o ukidanju vanredne situacije na delu teritorije opštine Bačka Palanka, koju je predsednik Opštine Bačka Palanka proglasio Odlukom o proglašenju vanredne situacije br. I-016-3/2024-415 od dana 05. septembra 2024. godine zbog opasnosti izazvane pojavom požara na lokalitetu – područje tzv. „Mostonge“ u delu od katastarske parcele 3538 K.O. Mladenovo (bivša seoska deponija) pa do katastarske parcele 1483 K.O. Mladenovo (ulica Sime Šolaje), u cilju preduzimanja hitnih i opertivnih mera zaštite i spasavanja na delu teritorije opštine Bačka Palanka, koja obuhvata K.O. Mladenovo i zaključak o usvajanju informacije o aktuelnoj hidrološkoj situaciji i sprovođenju odbrane od poplava na delu Dunava na području opštine Bačka Palanka.

Apeluje se na stanovništvo na teritoriji opštine Bačka Palanka da se ne kreće motornim vozilima na nasipima. Opštinski štab za vanredne situacije opštine Bačka Palanka kontinuirano prati hidrološku i meteorološku situaciju i stanje na svojoj teritoriji i na bazi informacija dobijenih od nadležnih državnih organa i vodoprivrednih preduzeća, blagovremeno će upozoravati stanovništvo o potencijalnim opasnostima i maksimalno se uključiti i kontinuirano pratiti realizaciju preventivnih i sprovođenje operativnih mera zaštite od poplava u cilju smanjenja opasnosti i mogućih posledica izlivanja reke Dunav.

Izvor: backapalanka.rs