Foto: Ministarstvo kulture

U sredu, 25. septembra ministar kulture Nikola Selaković otvorio je u Narodnom pozorištu Republike Srpske „Dane Srbije u Republici Srpskoj” i poručio da ova manifestacija na najlepši mogući način izrazima duha u kulturi prikazuje, slavi i doprinosi jedinstvu srpskog naroda.

Podsećajući da zahvaljujući inicijativi predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika imamo zajednički kalendar u kom su upisani najvažniji događaji istorije našeg jednog i jedinstvenog naroda, Selaković je rekao da u tom kalendaru „Dani Srbije u Srpskoj“ i nedavno otvoreni „Dani Srpske u Srbiji“ zauzimaju značajno mesto i da su poseban praznik naše kulture.

„Kroz bogate programe građani svih delova Srpske imaju priliku da upoznaju stvaralaštvo svojih sunarodnika iz svih krajeva Srbije i da tako boljim međusobnim poznavanjem jačamo ono najvažnije – suštinske identitetske veze među pripadnicima srpskog naroda ma gde god živeo”, naglasio je Selaković i pojasnio da će tokom gotovo mesec dana 60 programa 14 najznačajnijih ustanova kulture iz Srbije biti na repertoaru u 10 gradova i opština Republike Srpske

„Predugo smo bili podeljeni vidljivim i nevidljivim barijerama, suđeni, ali ne i osuđeni da budemo neka vrsta stranaca jedni drugima. Da nas dele i da se delimo. Da ne poznajemo jedni druge. Danas, srećom, i zaslugom našeg rukovodstva, prepoznajemo da je kulturni identitet i vertikala zahvaljujući kojoj stojimo uspravno i oklop koji nas štiti od stihija sveta u kojem živimo. Identitet je izvor našeg života, a njegov koren je u kulturi. To znaju i oni koji bi da ga čupaju, i mi koji ga negujemo i branimo“, istakao je Selaković.

Prema njegovim rečima, epohu u kojoj živimo ne možemo da biramo i da tek unekoliko na nju utičemo, ali možemo da radimo najbolje što možemo kako bismo povezivali sve naše sunarodnike i učinili ih ponosnim pripadnicima zajednice zasnovane na kulturi, duhovnosti i istorijskom identitetu koja želi da bude svoja na svome, jednaka među jednakima.

„Ta snaga je i najlepša i najveća. Upravo zbog toga drago mi je i ponosan sam što je odmah po otvaranju ‘Dana Srpske u Srbiji’ počela i uzvratna manifestacija ‘Dani Srbije u Republici Srpskoj'i to će nastaviti da živi, razvija se i postaje sve snažnije i bolje u vremenu ispred nas“, zaključio je ministar Selaković.

Otvaranju manifestacije prisustvovala je i ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, koja je istakla da će Srbija svoje prebogato kulturno nasljeđe, pažljivo birano, na najbolji mogući način predstaviti ljubiteljima filmske, pozorišne i muzičko scenske umjetnosti u Republici Srpskoj, od Banja Luke do I. Sarajeva, od Kozarske Dubice do Trebinja, od Višegrada i Foče do Gradiške, od Bijeljine i Zvornika do Prijedora.

”Preplitanje ‘Dana Srpske u Srbiji’ i ‘Dana Srbije u Srpskoj’ govori o preplitanju kulturnog stvaralaštva Srbije i Srpske, govori o ujedinjenoj kulturi i jedinstvenom kulturnom prostoru srpskog naroda sa ove i one strane Drine. Mostovi na Drini su simbol spajanja, napretka i saradnje a nikako razdvajanja. Ta moćna rijeka svojom snagom poziva na zajedničko djelovanje na svim poljima, šaljući poruku da je jedinstvo srpskoga naroda garancija za njegov opstanak na ovim prostorima”, poručila je Stojičić i dodala da kultura i umjetnost na najbolji mogući način govore da granica ne postoji.

Uoči početka svečanosti ministar Selaković otvorio je u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske izložbu „Vladarske insignije kralja Petra I- kruna, šar, žezlo,kopča za plašt“.

 

Izvor: Ministarstvo kulture