Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je u sredu, 25. septembra na predstavljanju Nacionalne čitanke za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, da ona nije zbir tekstova u kojoj učenici treba da nauče definicije, već obavezno nastavno sredstvo namenjeno razvijanju svesti, negovanju tradicije i kulture srpskog naroda, kao i nacionalnih manjina koji žive u Srbiji.
Đukić Dejanović je najavila da će u narednim danima čitanka biti distribuirana u svim školama, a učenici će je dobiti besplatno.
Istakla je da je inicijativa za njenu izradu potekla od predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako bi se učenici upoznali sa tradicionalnim vrednostima, kulturom, nasleđem i da bi imali više saznanja o svojoj zemlji.

Ministarka je podsetila da je na značaj čitanke ukazao i premijer Srbije Miloš Vučević u svom ekspozeu.

“Prvi korak u realizaciji ovog projekta bilo je usvajanje i izmena dopuna Zakona o udžbenicima nakon čega su raspisani javni pozivi za autora i recenzenta”, izjavila je ona.

Realizacija je poverena Zavodu za udžbenike, a Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja je spremio materijal za nastavnike u kojima je objašnjeno kako da nastavnici koriste čitanku u radu sa učenicima.

“Tokom ove školske godine i ostali učenici će dobiti čitanke. Biće ih ukupno četiri, osim za učenike prvog i drugog razreda, posebne čitanke biće za učenike trećeg i četvrtog, kao i za učenike od petog do osmog i srednjoškolce”, istakla je ona.

Đukić Dejanović je navela da će čitanka učenike upoznavati sa tradicijom, jezikom, umetnošću, istorijom i našom prošlošću.

“Uverena sam da će kod učenika podstaći osećanje ljubavi prema svojoj zemlji”, rekla je ministarka.

Akcenat sadržaja Nacionalne čitanke je na tradicionalnim vrednostima.

“Motiviše nova saznanja, a ujedno i razvija ljubav prema otadžbini i njenim stanovnicima”, rekla je ona i dodala da je

razvijanje nacionalnog identiteta veoma važno, kao i poštovanje i uvažavanje različitosti”, zaključila je ona.

Direktor Zavoda za udžbenike Stefan Paunović ukazao je da je sadržaj čitanke određen planom i programom predmeta kao što su srpski jezik, svet oko nas, muzička i likovna kultura.

“Sadržaj je podeljen u pet poglavlja – Ovo je priča o meni, Ponosim se svojim jezikom i pismom, Kako raste znanje, Kako raste kultura i Srbija u mom srcu”, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, sadržaji su međupredmetno povezani na način kako bi se uvodile teme kojima se objašnjavaju pojmovi domovine i otadžbine, predstavljaju značajne ličnosti naše kulture, važne institucije, kao i prirodne lepote.

“Projekat Nacionalna čitanka je početak rada na razvoju celovitog pristupa u predstavljanju kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina putem vaspitno-obrazovnih sadržaja”, zaključio je Paunović.

Direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović poručio je da je Nacionalna čitanka predstavlja vrstu smernice učiteljima za kreativno vođenje časova.

“Ona nije nov pojam, imali smo je i prethodnih godina i obuhvata više predmeta. Nastavnici nemaju potrebe da se plaše da će im ona biti poseban teret s obzirom na to da oni već niz godina unazad imaju određene obuke, gde unapređuju nastavu i to pre svega kroz međupredmetni pristup”, izjavio je Grušanović i dodao da se nada da će ona biti vrsta modela kako bi trebalo da budu i svi ostali udžbenici.

Predstavnik autorskog tima Zorana Opačić napomenula je da su autori dugo razmišljali kako deci u uzrastu između sedam i osam godina objasniti pojam identiteta.

“U najranijem školskom uzrastu uloga ove čitanke jeste da blago usmerava učenike u prepoznavanju aspekata vlastitog bića. Zato je oblikovana u koncentričnim krugovima, od pojedinca ka široj zajednici i svetu”, kazala je Opačićeva.

Dodala je da je u najranijem uzrastu važno razviti svest o bogatstvu svih kultura koje žive u Srbiji.

“U čitanci se insistira na tome da je bogatstvo i u različitosti, da je to kvalitet i da susret sa drugim kulturama obogaćuje živote svih nas”, napomenula je ona.

Prema njenim rečima, u čitanci se takođe promoviše i identitet deteta.

Zaključila je da u Srbiji postoji mnogo vrednih i kreativnih nastavnika, bibliotekara, umetnika posvećenih obogaćivanju dečje kulture.

 

Izvor: RTV