Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović obratila u petak  na svečanosti povodom obeležavanja dve decenije rada Zavoda za ravnopravnost polova, podsetivši na to da je njegovim osnivanjem pre dve decenije ─ oktobra 2004. godine ─ naša zemlja dobila prvi institucionalni mehanizam za promovisanje koncepta rodne ravnopravnosti.

„Dvanaest godina kasnije, odnosno 2016. godine, propisan je institut rodnog budžetiranja“, istakla je Jovanovićeva i naglasila važnost stvaranja preduslova za realizaciju mera koje doprinose rodnoj ravnopravnosti.

Govoreći o značaju rada Zavoda, ona je naglasila da je Sekretarijat za finansije kao nosilac uvođenja rodne perspektive u budžetski proces prepoznat kao revnostan u svom poslu, kao i da je takav pristup bio moguć zahvaljujući „dobrim temeljima“.

„Zahvaljujući radu i inicijativama Zavoda, mi smo uvođenje rodnog budžetiranja dočekali veoma spremni, a svaka godina donosila je unapređenje“, istakla je Jovanovićeva i dodala da je od početka naročito značajna bila i stručna podrška Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena.

Ona je ukazala i da izveštaj o sprovođenju cilja održivog razvoja – koji meri udeo zemalja sa sistemima za praćenje i izdvajanje javnih sredstava za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, pokazuje da je od 69 zemalja koje su podnele izveštaj za 2020. godinu samo je 19 odsto onih koji uspešno sprovode ovu praksu, a da je među njima i Srbija.

„Zato ne smemo biti nezadovoljni napretkom, mada uvek može bolje. Na nivou lokalnih samouprava, stanje je različito. U nekim lokalnim samoupravama proces napreduje brže, dok je kod drugih sporiji ili u stagnaciji. Znamo da je Zavod prepoznao i ovaj problem i da svojim angažovanjem pokreće i pomaže ove aktivnosti na lokalu“, rekla je Jovanovićeva i dodala da rodna ravnopravnost nije samo osnovno ljudsko pravo, već da smanjenje rodne nejednakosti ima širok spektar pozitivnih efekata ─ višu stopu rasta društvenog bruto proizvoda i zaposlenosti, zdraviju decu, povećanu produktivnost rada.

Ona je istakla da istraživački rad i mentorska podrška koju Zavod realizuje, jesu dragocena pomoć i podrška pokrajinskim organima ali i lokalnim samoupravama u Vojvodini.

„Nadam se da će ćemo zajedničkim radom, uz podršku Zavoda, svedočiti smanjenju nejednakosti i napretku u ovoj oblasti“, poručila je sekretarka Jovanović čestitajući u ime Pokrajinske vlade i predsednice Maje Gojković, ovaj značajan jubilej Zavodu za ravnopravnost polova.

Na svečanosti su se obratili i predsednik Skupštine AP Vojvodine Balin Juhas i direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Ivana Krsmanović.