Na 7. sednici Opštinskog veća razmatran je Izveštaj o implementaciji Lokalnog plana upravljanja otpadom za opštinu Bačka Palanka za period 2022-2031. godine.

Mladen Lučić, rukovodilac Odeljenja za privredu Opštinske uprave opštine Bačka Palanka, podneo je  iscrpan izveštaj  za godinu dana  implementacije, od 2022. do 2023. godine.

Prema njegovim rečima, Opština Bačka Palanka je, u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom i regionalnim planom, sprovela niz aktivnosti sa ciljem unapređenja sistema upravljanja otpadom. Ove aktivnosti uključuju jačanje administrativnih kapaciteta, uvođenje primarne separacije otpada i izgradnju neophodne infrastrukture.

U Opštini Bačka Palanka predviđena je izgradnja transfer stanice sa reciklažnimorištem na lokaciji postojeće gradske deponije. Za ovu transfer stanicu ishodovane su sve neophodne dozvole. Skupština opštine Bačka Palanka je na svojoj 29. sednici, održanoj 12. oktobra 2022. godine, donela Lokalni plan upravljanja otpadom za period 2022-2031. godine.

U okviru Lokalnog plana prikazano je trenutno stanje u oblasti upravljanja otpadom, uključujući količine, vrste otpada, način sakupljanja, tretiranja i zbrinjavanja otpada. Izvršena je analiza postojećih kapaciteta za upravljanje otpadom, na osnovu koje su razmotrene potrebe za unapređenjem sistema.

Od donošenja Lokalnog plana, odnosno od 2022. do kraja 2023. godine, realizovane su sledeće mere i aktivnosti u okviru postavljenih ciljeva:

1. Proširenje i jačanje administrativnih kapaciteta na nivou opštine u oblasti upravljanja otpadom:

U okviru predviđenih mera za unapređenje institucionalnih i organizacionih kapaciteta lokalne samouprave, izrađena je Studija opravdanosti za upravljanje otpadom. Ova studija je stvorila neophodne polazne uslove za nastavak realizacije predviđenih mera i aktivnosti. Data su rešenja za uspostavljanje dugoročnog održivog regionalnog sistema upravljanja otpadom, s minimalnim uticajem na životnu sredinu i zdravlje ljudi, koristeći savremene principe upravljanja otpadom, prevenciju nastajanja, ponovno korišćenje i reciklažu, tretman otpada i odlaganje ostataka, kao i podizanje svesti o pitanjima upravljanja otpadom.

Potpisivanjem ugovora o međusobnim pravima i obavezama članica regiona za upravljanje otpadom, stvoreni su uslovi za nastavak implementacije Lokalnog plana. Opština Bačka Palanka, u saradnji sa JKP „Komunalprojekt“ i drugim organima, nastavlja kontinuiran rad na edukaciji i podizanju svesti među stanovništvom i zaposlenima.

Opština Bačka Palanka je učestvovala na Konkursu Eko Opština u oblasti upravljanja otpadom sa projektom transfer stanice i osvojila prvo mesto, uz nagradu u vidu studijskog putovanja u Pariz, gde je poslala svoje zaposlene na razmenu iskustava.

  1. Unapređenje sistema sakupljanja otpada:

Kako se primarna separacija smatra jednim od najvažnijih preduslova za uspostavljanje održivih sistema za reciklažu otpada, Opština Bačka Palanka je preduzela aktivnosti na uvođenju primarne separacije, posebno kroz sistem selektivnog sakupljanja reciklabilnog otpada iz domaćinstava. U izveštajnom periodu nabavljen je jedan kamion autosmećar zapremine 16 m³ i preko 100 kontejnera za odlaganje otpada u dve boje (1,1 m³) kako bi se unapredila primarna separacija otpada.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Ministarstvo zaštite životne sredine su Opštini Bačka Palanka, na osnovu ugovora, dali na korišćenje kante zapremine 120 litara i kontejnere zapremine 1,1 m³ na period od 10 godina, u skladu sa potrebama lokalne samouprave.

Na teritoriji opštine Bačka Palanka, u svim naseljenim mestima, u 2023. godini, postavljeni su 2 zelena i 2 plava kontejnera, u skladu sa sistemom primarne separacije.

  1. Izrada projektno-tehničke dokumentacije i izgradnja infrastrukturnih objekata:

Grad Novi Sad je sproveo postupak javne nabavke usluga za izradu tehničke dokumentacije za upravljanje otpadom za opštine Bačka Palanka, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas. U skladu sa odredbama sporazuma, zaključen je ugovor o regulisanju međusobnih odnosa između Grada Novog Sada i opština Bačka Palanka i Vrbas za finansiranje izrade tehničke dokumentacije za izgradnju dve transfer stanice.

Za izgradnju transfer stanica izrađeni su projekti za građevinsku dozvolu i ishodovane su potrebne dozvole. Takođe, planirana je izgradnja reciklažnog dvorišta u sklopu lokacije za izgradnju transfer stanica.

U okviru mere sanacije i zatvaranja divljih smetlišta, u izveštajnom periodu sanirano je i zatvoreno seosko smetlište u Čelarevu, a očišćena su smetlišta u naseljenim mestima Parage i Despotovo.

  1. Unapređenje informisanja stanovništva:

Građani su redovno obaveštavani o aktivnostima na uspostavljanju regionalnog sistema upravljanja otpadom putem sredstava javnog informisanja. U okviru poseta školama i vrtićima deljene su brošure o značaju pravilnog odlaganja otpada, uz edukativne časove o ovoj temi.

Opština Bačka Palanka je, u saradnji sa humanitarno-ekološkom organizacijom „Čepom do osmeha“, organizovala ekološke radionice o primarnoj selekciji otpada za najmlađe sugrađane. Takođe, organizovano je čišćenje priobalja u parku prirode Tikvara.

Mladen Lučić napominje da će se u okviru sprovođenja mera iz akcionog plana nastaviti realizacija započetih mera do potpunog uspostavljanja regionalnog sistema upravljanja otpadom, sa posebnim fokusom na osnivanje regionalnog preduzeća koje će upravljati Regionalnim centrom za upravljanje otpadom, kao i izgradnju transfer stanice i uspostavljanje sistema odvojenog sakupljanja reciklabilnog otpada.